شرایط و نحوه برخورداری از حقوق متوفی

folder_openارث
comment1 دیدگاه
شرایط و نحوه برخورداری از حقوق متوفی

بعد از فوت شخص، دارایی او بر طبق قانون میان وراث تقسیم می‌شود. تقسیم ارث و سهم ارث هر یک از ورثه بر اساس قانون و فقه مشخص می‌شود. با این حال در اغلب اوقات متوفی علاوه بر دارایی خود، حقوق دیگری نیز دارد. برای مثال ممکن است مستمری بگیر و تحت پوشش بیمه بوده باشد. بعد از فوت تحت شرایطی افراد مشخصی از ورثه می‌توانند از این حقوق متوفی بهره‌مند شوند. در همین راستا در این مقاله با شرایط و نحوه برخورداری از حقوق متوفی آشنا می‌شویم.

شرایط دریافت حقوق متوفی

بر اساس بخشنامه شرایط و نحوه برخورداری بازمانده‌های بیمه‌شدگان از خدمات و تعهدات قانونی سازمان تامین اجتماعی، ورثه با تحقق شرایط زیر می‌توانند مستمری و حقوق متوفی را دریافت نمایند:

  • در صورت فوت بیمه‌شده بازنشسته
  • در صورتیکه فرد مستمری بگیر از کار افتاده باشد
  • در صورت فوت شخص بیمه‌شده از کارافتاده کلی مستمری بگیر، بیمه‌شده‌ باید در ۱۰ سال آخر حیات حداقل حق بیمه یکسال کار را پرداخت کرده باشد، مشروط بر اینکه در آخرین سال حیات حق بیمه ۹۰ روز کار را پرداخته باشد.
  • در صورتیکه بیمه‌شده متوفی در ۱۰ سال آخر حیات خود حداقل حق بیمه یک سال را در آخرین سال زندگی پرداخته باشد.

لازم به ذکر است که اگر بیمه‌شده بر اثر حادثه‌ای ناشی از کار یا بیماری مربوط به کار از دنیا رود، حقوق مستمری به بازماندگان او تعلق می‌گیرد. اگر مستمری‌بگیر بازنشسته یا از کارافتاده باشد و برای ۶ ماه مستمری بازنشستگی یا از کارافتادگی کلی را دریافت نکرده باشد، بازماندگان او که شرایط لازم را دارند می‌توانند موقتا مستمری یا حقوق وظیفه قانونی خود را مطالبه و دریافت کنند. اما اگر بعدا مشخص شود که شخص مذکور در قید حیات است، مستمری او به حالت اول برمی‌گردد و به صورت عادی به خود وی داده می‌شود.

برای انجام دقیق تر و سریع تر مراحل مربوط به انحصار وراثت بهتر است از وکیل انحصار وراثت کمک بگیرید.

چه کسانی می‌توانند مستمری متوفی را دریافت کنند؟

 زوجه دائم بیمه‌شده متوفی، شوهر بیمه‌شده متوفی، فرزند ذکور و اناث متوفی، فرزندخوانده متوفی و پدر و مادر متوفی می‌توانند تحت شرایطی مستمری متوفی را دریافت کنند. میزان مستمری دریافتی بر طبق قانون تعیین می‌شود.

میزان و نحوه سهمیه‌بندی مستمری بازماندگان

میزان مستمری بازماندگان، یک سی‌ام از مزد یا حقوق متوسط بیمه‌شده  ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه است. مشروط بر اینکه این مبلغ از ۵۰ درصد حقوق متوسط ماهانه او کمتر و از ۱۰۰ درصد آن بیشتر نباشد.  به عبارت دیگر مقصود از مزد یا حقوق متوسط، مجموع کل حقوق بیمه‌شده که به ماخذ آن حق بیمه دریافت شده در طی ۷۲۰ روز قبل از فوت است که به روزهای کاری ضرب در عدد ۳۰ تقسیم می‌شود.

  • سهم همسر متوفی ۵۰ در صدر از کل مستمری استحقاقی است و اگر مرد متوفی بیش از یک همسر دائم داشته باشد، مستمری وی میان آن‌ها تقسیم می‌شود.
  • سهم هر فرزند متوفی ۲۵ درصد از مستمری استحقاقی است و اگر هم پدر و هم مادر این فرزندان فوت کرده باشند، سهم این فرزندان دو برابر خواهد بود.
  • سهم هر یک از والدین ( پدر و مادر) متوفی ۲۰ درصد مستمری استحقاقی است.

لازم به ذکر است که اگر متوفی در اثر حادثه یا بیماری فوت کند، مستمری استحقاقی عبارت است از مستمری بیمه‌شده کلی از کار افتاده.

 

میزان و نحوه سهمیه بندی مستمری بازماندگان متوفی

سایر حمایت‌های قانونی سازمان تامین اجتماعی

سازمان تامین اجتماعی علاوه بر مستمری متوفی حمایت‌های دیگری نیز از بازماندگان می‌کند. برای مثال خدمات بهداشتی و درمانی، بن کالا، کمک هزینه مسکن، کمک هزینه اولاد و عیدی از جمله حمایت‌ها و خدماتی است که از سوی سازمان تامین اجتماعی به مستمری بگیران متوفی ارائه می‌شود.

یک نکته حائز اهمیت دیگر این است که اگر شخص بیمه‌شده فوت کند، هزینه کفن و دفن او به عهده سازمان تامین خدمات درمانی خواهد بود.

مدارک لازم برای برخورداری از حقوق متوفی

برای دریافت حقوق و مستمری متوفی باید مدارک زیر را ارائه نمود:

  • گواهی فوت بیمه‌شده که توسط سازمان ثبت احوال صادر شده باشد.
  • اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی متوفی و بازماندگان
  • اصل و کپی عقدنامه همسر متوفی
  • گواهی تحصیلی فرزندان پسر که بیشتر از ۱۸ سال سن دارند.
  • مدارک کفالت پدر و مادر
  • صورت‌جلسه کمیسیون پزشکی در خصوص از کارافتادگی فرزندان یا والدین متوفی در صورت نیاز
  • فرم درخواست برقراری مستمری بازماندگان
  • اصل و کپی انحصار ورثه که باید حداکثر تا ۹ ماه بعد از تاریخ فوت ارائه شود.
  • اگر فوت در اثر حادثه ناشی از کار بوده باشد، باید تایید مراتب حادثه توسط واجد اجرایی طبق ضوابط و مقررات نیز ارائه شود.

دریافت حقوق مستمری زن بعد از فوت او توسط بازماندگان

  • شوهر فرد متوفی

بر طبق قانون، شوهر در صورتیکه تحت کفل زن بوده و سن او بیشتر از ۶۰ سال است و یا طبق نظر کمیسیون پزشکی از کار افتاده است و از سازمان مستمری دریافت نمی‌کند، می‌تواند حقوق مستمری زوجه را پس از فوت دریافت نماید.

  • فرزندان زن متوفی

علاوه بر شوهر، فرزندان نیز در صورتیکه شرایط زیر را داشته باشند می‌توانند از حقوق مادر متوفی‌شان بهره‌مند شوند:

  • پدر در قید حیات نبوده یا شرایط ذکر شده در بالا را داشته باشد و از مستمری دیگری استفاده نکند.
  • سن فرزندان کمتر از ۱۸ سال باشد و یا صرفا مشغول به تحصیل باشند و تا اتمام تحصیلات و یا به دلیل بیماری یا نقص عضو بر اساس گواهی کمیسیون پزشکی، قادر به کار کردن نباشند.
  • پدر و مادر زن متوفی

پدر و مادر دختری که فوت کرده است در صورت احراز موارد زیر می‌توانند از حقوق دخترشان بهره‌مند شوند:

  • تحت تکفل او بوده باشند
  • سن پدر و مادر به ترتیب از ۶۰ سال و ۵۵ سال بیشتر باشد و یا به تشخیص کمیسیون پزشکی از کار افتاده باشند و مستمری نداشته باشند.

 

دریافت حقوق مستمری زن بعد از فوت او توسط بازماندگان

برخورداری از حقوق متوفی به کمک وکیل

بهتر است برای جلوگیری از تضییع حقوق بازماندگان و تسریع و تسهیل روند انحصار ورثه از یک وکیل کمک بگیرید. وکلا نسبت به قوانین ارث و رویه قضایی و اداری آشنا هستند و می‌توانند نقش به‌سزایی در احقاق حقوق شما ایفا کنند. لازم به ذکر است که اگر در خصوص شرایط و نحوه برخورداری از حقوق متوفی سوالی دارید می‌توانید با وکلای مجرب ما در هوداد تماس بگیرید.

 

5/5 - (1 امتیاز)

مقالات مرتبط

1 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • عباس خمرثمره
    ۱۴۰۲/۰۶/۲۳ ۱۱:۲۹

    باعرض سلام خدمت شما من خانمم سرطان پستان داشت چهار سال تنهاه بادوتابچه ازایت دکتر به هردکتری که لازم بود بردم دیگه بعد از چهار سال فوت کرد الان تمام مدارکهای من وبچهای من دست پدرخانمم هست ومن راگفت حق نداری نزدیک خونه ماه نیای من باید از کجا ه کنم بیگیریم خاننم فرهنگی بود

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست