اصولاً اثبات عدم تمکین مرد در قانون وجود ندارد و بیشتر برای زن معتبر است. اما بر اساس قانون جمهوری اسلامی ایران، مرد مسئول تامین نیازهای مالی و مادی همسر و فرزندان خود میباشد. این نیازها با پرداخت نفقه و تامین هزینههای زندگی صورت میگیرد. اما علاوه بر اینها مرد تکالیف غیر مالی مثل حسن معاشرت با همسر، برطرف کردن نیازهای زناشویی و … را نیز بر عهده دارد.
بنابراین در برخی منابع حقوقی از تمکین مرد صحبت میشود که به معنای زندگی مشترک با همسر به نحو مطلوب و بر عهده داشتن یک سری وظایف است. از این رو ممکن است مواردی را در دادگاه خانواده مشاهده کنیم که زن به دنبال اثبات عدم تمکین مرد است. در ادامه با گروه وکلای هوداد همراه شوید تا به طور مفصل به این مسئله بپردازیم.
نحوه اثبات عدم تمکین مرد
همانطور که گفتیم در زندگی مشترک به وظایفی که مرد برای ارتقاء جایگاه خانواده و کسب رضایت همسر خود دارد، به عنوان تمکین شناخته میشود. یکی از مهمترین موارد تمکین مرد پرداخت نفقه و تامین رضایت زناشویی در زندگی است و در دادگاههای خانواده زوجین اغلب در این زمینهها به مشکل میخورند. به منظور اثبات عدم تمکین مرد باید موارد زیر را به اثبات برسانید که در ادامه بیشتر به آن میپردازیم:
- اثبات عدم پرداخت نفقه توسط مرد
- اثبات عدم برطرف کردن نیازهای زناشویی از سوی مرد
- اثبات عدم پرداخت نفقه فرزندان
- اثبات عدم الزام به حسن خلق در زندگی مشترک
- اثبات سخت شدن شرایط زندگی توسط مرد به طوری که قابل تحمل نباشد
- اثبات ترک منزل و زندگی مشترک توسط مرد (با عواقب ترک منزل توسط مرد آشنا شوید)
- اثبات عدم حضور مرد به مدت 6 ماه مداوم یا به زندان رفتن مرد به مدت حداقل 5 سال (عسر و حرج)
البته بسیاری تصور میکنند تنها وظیفه قانونی مرد پرداخت نفقه است و حسن رفتار مربوط به تمکین زن میشود. اما باید توجه داشت که مرد نیز موظف به حسن معاشرت است؛ به طوری که شوهر ملزم به رعایت حقوق قانونی همسر خود میباشد که این قضیه را میتوانیم به عنوان تمکین مرد نیز در نظر بگیریم. البته قضات مختلف در مسئله اثبات عدم تمکین مرد شرایط مختلفی را در نظر میگیرند و این به وکیل شما بستگی دارد که بتواند به بهترین نحو از حقوق شما دفاع کند.
در اغلب موارد میتوان با اثبات عدم رعایت حقوق همسر توسط شوهر عدم تمکین مرد را نیز اثبات نمود. به این معنا که اگر مرد با همسر خود خوش رفتاری نداشته باشد، حقوقی مثل نفقه را پرداخت نکند، در تربیت و رشد فرزندان همکاری نکند، زندگی زناشویی و مشترک را ترک کند و به عبارتی عسر و حرج در زندگی مشترک ایجادکند، میتوان عدم تمکین او را به اثبات رساند.
بنابراین زن زمانی که احساس کرد نمیتواند حقوق قانونی خود را با مصالحه از همسرش دریافت کند، میتواند برای اثبات عدم تمکین مرد اقدام قانونی کند. در چنین مواردی زن میتواند با اثبات عدم تمکین همسر خود در درجه اول به حقوق قانونیاش برسد یا اینکه طبق شرایطی برای طلاق اقدام کند. توجه داشته باشید که با توجه به حساسیت این موضوع توسط قضات، بهتر است از وکیل با تجربه و متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
مدارک لازم برای اثبات عدم تمکین مرد
همانطور که گفتیم با اثبات شرایط سخت زندگی و عدم همکاری مرد میتوان عدم تمکین مرد از زن را اثبات کرد. اما به این منظور باید بر اساس شرایط خود مدارکی را ارائه کنید که قاضی با توجه به آنها بتواند به نفع شما حکم صادر کند. مدارک شناسایی و هویتی مثل شناسنامه و حتی عقدنامه از الزامات این پروندهها هستند اما مسئله ما مدارکی است که برای اثبات عدم تمکین لازم است. قبل از هر چیزی لازم است اظهارنامه شفاف و معتبری ارائه کنید که شکایت شما را به خوبی بیان میکند.
به این منظور زن باید مدارکی را ارائه کند که عدم حضور مرد در منزل، عدم برقراری رابطه زناشویی به دلایل غیر موجه، عدم تشکیل زندگی مشترک و بلاتکلیف گذاشتن زن، عدم پرداخت نفقه یا به زندان رفتن مرد را ثابت کند. زن میتواند با ارسال اظهارنامه حقوقی و شرکت در جلسات دادگاه در زمینه مد نظر خود از شوهر شکایت کند. دادگاه مرد را نیز به دادگاه دعوت میکند و سوالاتی را مطرح میکند که میتوانند عدم تمکین مرد را ثابت کنند.
مدارکی مثل استشهاد نامه همسایگان، شهادت آشنایان و صورت حساب مالی زن میتوانند نقش مهمی در اثبات عدم تمکین شوهر ایفا کنند.
حکم عدم تمکین مرد از زن
زن برای اثبات عدم تمکین مرد باید به دادگاه مراجعه نماید تا اقدامات لازم صورت بگیرد. در صورت اثبات عدم تمکین مرد از همسر خود و فقدان دلایل قانع کننده برای عدم رعایت حقوق قانونی، قاضی مرد را ملزم به زندگی مشترک با زن مینماید. به طوری که از مرد تعهد گرفته میشود که حقوق قانونی همسر خود را رعایت کند و در مواردی که ضعف داشته رفتار خود را تغییر دهد.
البته دادگاه نمیتواند مرد را مجبور به پرداخت نفقه، برقراری رابطه زناشویی، برگزاری مراسم عروسی و … کند؛ اما در صورتی که حکم الزام به تمکین مرد صادر شد و حقوق قانونی زن دوباره رعایت نشود، دادگاه حق طلاق را به زن میدهد.
همچنین اگر عدم تمکین مرد به دلیل عدم پرداخت نفقه باشد، به موجب ماده 53 قانون حمایت از خانواده، امکان صدور حکم 6 ماه تا 2 سال حبس تعزیری برای مرد وجود دارد. یعنی اگر مرد نفقه زن را به صورت مرتب و به اندازه کافی پرداخت نکرده باشد ممکن است با شکایت زن به زندان بیفتد.
چگونه برای اثبات عدم تمکین مرد اقدام کنیم؟
برای اینکه بتوانید از حقوق قانونی خود در پروندههای اثبات عدم تمکین بهره مند شوید، باید از کسانی که تجربه دارند و به صورت تخصصی در این زمینه فعالیت میکنند کمک بگیرید. چنانچه شرایط برای شما پیچیده شد وکلای متخصص در امور خانواده میتوانند به شما کمک کنند. همچنین میتوانید برای بهره مندی از خدمات حقوقی بی نظیر سایت وکیل و همکاری با بهترین وکلای تهران، میتوانید با گروه وکلای هوداد ارتباط برقرار نمایید.