مطالبه مهریه از طریق دادگاه

folder_openخانواده
commentبدون دیدگاه
مطالبه مهریه از طریق دادگاه

وکیل طلاق گروه وکلای هوداد در رابطه با مطالبه مهریه از طریق دادگاه می گوید؟:

یکی از طرق معمول مطالبه مهریه زن از طریق دادگاه و دادرسی است. حسب قانون و شرع به محض وقوع عقد نکاح زن (زوجه) مالک کل مهر می شود و به تعبیر حقوقی می تواند در آن تصرف کند.

هر آنچه که ارزش مادی داشته باشد و به تعبیر قانون مالیت داشته باشد، می توان به عنوان مهریه زن توافق کرد.

  • مهریه :
    •   عقد دائم   عدم ذکر مهریه موجب بطلان عقد نیست و  زن مستحق مهر المثل می باشد
    •   عقد موقت  توافق در خصوص مهریه اجباری است و ضمانت عدم توافق آن باطل بودن عقد است
  • مهریه :
    • عند المطالبه
    •  عند الاستطاعه

تفاوت ساده این دو این است که در مهریه عند الاستطاعه ، زوجه برای وصول می بایستی استطاعت مالی توسط زوج را به دادگاه اعلام کند. هرگونه منقول و غیر منقول تا حقوق و حساب بانکی را می توان به دادگاه معرفی کرد.

توجه داشته باشید که مستثنیات دین قابل توقیف و وصول مهریه زن نیست.

در مورد عندالمطالبه، زوج محکوم به پرداخت مقدار مهر درخواستی از جانب زوجه می شود. و زوج (شوهر) اگر مدعی اعسار و عدم توانایی پرداخت یک جای مهر باشد می تواند تقاضای تقسیط مهریه (دادخواست اعسار از پرداخت مهر)کند.

بدیهی است در مهریه عندالاستطاعه اگر زوجه نتواند مالی از زوج به دادگاه معرفی کند. نمی تواند زوج را جلب کرد و یا ممنوع الخروج نماید.

مطالبه مهریه از طریق دادگاه توسط وکیل

خیر. زوجه می تواند کل مراحل توقیف اموال برای مهریه را در صورت آشنایی و فرصت کافی خود انجام دهد. پر واضح است که داشتن وکیل خوب برای گرفتن مهریه دارای مزایای فراوانی است هم سرعت و دقت و هم در حفظ حقوق موکل و جلوگیری از اتلاف وقت ایشان موثر است.

مستثنیات دین یعنی آنچه از اموال شوهر نمی توان برای مهریه زن توقیف کرد چیست؟

ماده 24 قانون محکومیت های مالی مصوب 1393 مقرر داشته: “مستثنیات دین صرفا شامل موارد ذیل است:

  • منزل مسکونی که عرفا در شان محکوم علیه در حالت اعسار او باشد.
  • اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
  • آذوقه موجود به مقدار احتیاج محکوم علیه و افراد تحت تکفل  وی برای مدتی که عرفا آذوقه ذخیره می شود.
  • کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آنها
  • وسایل و ابزار کار کسب، پیشه وران و کشاورزان …..
  • تلفن مورد نیاز مدیون
  • مبلغی که در ضمن عقد اجاره و موجر پرداخت می شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد.

قانون مهریه 110 سکه چیست؟

با تصویب ماده 22قانون حمایت خانواده مصوب 1391 بحث مذکور پدید آمد. ماده مذکور مقرر کرده: ” هرگاه مهر در زمان وقوع عقدنامه تا یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده 2 قانون اجرای محکومیت های مالی است. چنانچه مهر بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است. رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است.”

به زبان ساده اینکه اولا هر مقدار از مهر را می توان توافق کرد حتی اگر بیش از 110 سکه باشد ثانیا قاضی دادگاه در صورت درخواست زوجه، به کل مهریه مندرج در سند ازدواج رای می دهد حتی اگر بیشتر از  110  سکه باشد. ثالثا اگر زوج ، اموالی برای توقیف داشته باشد که مازاد بر 110 سکه باشد توقیف می شود رابعا اگر مردی(شوهر) مالی بیشتر از 110 سکه نداشته باشد برای مازاد بر آن جلب صادر نخواهد شد.

فرض کنید مهر خانمی(زوجه) 250 سکه تمام بهار آزادی است در این خصوص با توجه به دادخواست مطالبه مهریه زوجه، رای محکومیت از سوی دادگاه خانواده صادر شده است متعاقب آن زوج دادخواست تقسیط مهر تقدیم دادگاه می کند و در نهایت رای صادر می شود که 20 سکه را زوج پیش پرداخت بدهد و باقیمانده ماهانه یک سکه پرداخت کند، در اینجا اگر زوج 20 سکه یا اقساط مهریه را، تا سقف 110 سکه پرداخت نکند جلب می شود و اگر اقساط مهر بیش از  110  سکه را پرداخت نکند دادگاه دیگر  نمی تواند جلب صادر نمی کند و زوجه می بایستی از اموال زوج به دادگاه چیزی معرفی کند و اگر زوج مالی نداشته باشد یا زوجه عاجز از معرفی باشد از سوی دادگاه از بانک مرکزی و ادارات مربوطه استعلام در مورد اموال شوهر می شود و اگر مالی پیدا نشد، پرونده اجرای مهریه تا پیدا شدن مال از جانب شوهر متوقف باقی می ماند.

توقیف اموال شوهر- قرار تامین خواسته مهریه زن

زوجه یا وکیل مهریه او قبل از تقدیم دادخواست اصلی مطالبه مهریه یا همزمان با آن می تواند از دادگاه تقاضای صدور قرار تامین خواسته کند. بدین معنی که از دادگاه بخواهد قبل از دادرسی و صدور رای نسبت به توقیف اموال زوج- حتی قبل از اینکه او متوجه شود – اقدام نماید.

نکته: اگر عقدنامه رسمی باشد برای درخواست تامین خواسته مهریه زن نیازی به پرداخت وجهی تحت عنوان خسارت احتمالی نیست مگر اینکه مهر مندرج در عقدنامه عادی مثل صیغه نامه باشد که به تشخیص دادگاه مبلغی به عنوان خسارت احتمالی به صندوق دادگستری سپرده می شود.

نکته: هزینه دادرسی قرار تامین خواسته غیر مالی است و با هزینه های دفتر خدمات الکترونیک قضایی جمعاکمتر از دویست هزار تومان است.

نکته: اگر قبل از دادخواست اصلی ، تقاضای توقیف اموال از طریق تامین خواسته شود 10 روز از زمان صدور قرار تامین خواسته فرصت دارید که دادخواست مطالبه مهریه را به ثبت برسانید و در غیر اینصورت اموال توقیف شده با اعتراض زوج یا درخواست او آزاد می شود.

نکته: توقیف حقوق شوهر برای مهر بدین صورت است که اگر فرزند داشته باشد یک چهارم و اگر فرزند نداشته باشد یک سوم حقوق دریافتی او را می توان از طریق دادگاه توقیف نمود.

نکته: اموال توقیف شده از زوج تا تعیین تکلیف نهایی یعنی تشکیل پرونده اجرایی توقیف باقی می ماند  و در نهایت اگر زوج مهر را نپردازد و یا اموال توقیف شده از مستثنیات دین نباشد با درخواست زوجه اموال کارشناسی و به مزایده گذاشته می شود.

5/5 - (2 امتیاز)

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست