آیا امکان تعویض شناسنامه بعد از طلاق وجود دارد؟

folder_openخانواده
commentبدون دیدگاه
تعویض شناسنامه بعد از طلاق

در بسیاری از موارد ممکن است زوجین پس از ازدواج به دلیل عدم سازگاری یا سایر مشکلات یا به صورت طلاق توافقی یا یک طرفه از یکدیگر جدا شوند. در این حالت طرفین برای حفظ حریم شخصی یا مسائل عاطفی، ترجیح می‌دهند که به طور کامل زندگی گذشته را فراموش کنند و دوباره از نو مسیر تازه‌ای را آغاز نمایند. تعویض شناسنامه بعد از طلاق یکی از همین اقدامات است که به معنی پنهان کردن ازدواج قبلی از همسر آینده نیست؛ زیرا هر شخصی که قصد ازدواج دارد باید شریک آینده را نسبت به گذشته خود مطلع کند و طرف مقابل می‌تواند با استعلام از ثبت احوال در خصوص تاهل یا تجرد همسر آینده خود اطلاع حاصل نماید. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا به بررسی طریقه تعویض شناسنامه بعد از طلاق و مقررات و نکات حقوقی آن از زبان وکیل طلاق بپردازیم.

نحوه تعویض شناسنامه بعد از طلاق

بر طبق قانون، کسی که طلاق گرفته و مجدد ازدواج کرده است، پس از ثبت ازدواج دوم می‌تواند برای حذف نام همسر اول از شناسنامه اقدام کند. علت تاکید قانون بر ثبت ازدواج دوم، اطمینان از آگاهی همسر دوم نسبت به ازدواج اول است تا از هر تقلب و فریبی در ازدواج جلوگیری شود. البته لازم به ذکر است که این قانون صرفا به ازدواج دوم محدود نیست و در ازدواج‌های بعدی نیز قابل اجرا خواهد بود.

اگر طلاق در دوران عقد و در صورت باکرگی زوجه رخ دهد، برای تعویض شناسنامه باید به پزشکی قانونی رجوع کنید و با دریافت نامه از مرجع مذکور به تعویض شناسنامه بعد از طلاق در دوران عقد و حذف نام همسر مبادرت نمایید.

اگر همسر فوت کرده باشد، شما می‌توانید با ارائه مدرک فوت مانند گواهی فوت همسر و مدرک ثبت ازدواج، نام همسر سابق را از شناسنامه خود حذف کنید. همچنین ذکر این نکته نیز ضروری است که اگر دوشیزه‌ای برای بار دوم به عقد مردی درآید و در همان حال مجدد جدا شود، امکان حذف نام همسر از شناسنامه وجود نخواهد داشت.

اگر فردی بعد از ازدواج دوم، نام همسر اول را از شناسنامه حذف کند و سپس مجدد طلاق گرفته و برای بار سوم با شخص دیگری ازدواج نماید، همسر سوم می‌تواند برای کسب اطلاع از گذشته فرد به اداره ثبت احوال رفته و نسبت به ازدواج‌های قبلی وی آگاه گردد.

بنابراین و در مجموع، بعد از طلاق در دوران عقد، در صورتیکه نزدیکی رخ نداده باشد، زن و مرد هر دو می‌توانند با ارائه مدارک، نام همسر را از شناسنامه حذف کنند و شناسنامه المثنی بگیرند. اما اگر زن باکره نباشد، قبل از ازدواج دوم، نمی‌تواند نام زوج سابق را حذف کند و این کار زمانی امکان‌پذیر است که ازدواج دوم را ثبت کرده یا یک نفر را به عنوان خواستگار خود به دفاتر ثبت ازدواج معرفی کند؛ تا در نهایت با دریافت گواهی سردفتر مبنی بر خواستگاری، به ثبت احوال رجوع کرده و شناسنامه المثنی بدون نام همسر اول بگیرد.

مدارک مورد نیاز برای تعویض شناسنامه بعد از طلاق

برای حذف نام همسر و تعویض شناسنامه بعد از طلاق در هر حالتی با توجه به شرایط، مدارک خاصی مورد نیاز است. برای مثال علاوه بر سند ازدواج، در صورت باکره بودن زوجه، گواهی پزشکی قانونی و یا در صورت فوت همسر، گواهی فوت مورد نیاز است. به طور کلی برای تعویض شناسنامه به این مدارک با توجه به شرایط نیاز خواهید داشت:

  • حکم طلاق
  • سند طلاق
  • مدارک شناسایی
  • گواهی بکارت
  • برگه معرفی‌نامه دادگاه
  • گواهی ثبت ازدواج جدید
  • گواهی فوت
  • سند ازدواج

گواهی تجرد چیست؟

اگر زن و مردی از یکدیگر جدا شوند و زوجه باکره نباشد، برای تعویض شناسنامه باید پس از ازدواج دوم اقدام نمایند. قانون‌گذار در جهت جلوگیری از تقلب در ازدواج، علاوه بر این قانون، راه قانونی دیگری را نیز پیش‌بینی کرده است. بر همین اساس افراد می‌توانند پیش از ازدواج از همسر آینده خود درخواست گواهی تجرد کنند. این گواهی توسط اداره سجلات و احوال شخصیه و با ارائه اصل و کپی شناسنامه و تکمیل فرم درخواست و پرداخت هزینه، صادر می‌شود.

تعویض شناسنامه بعد از طلاق در صورت وجود فرزند

تعویض شناسنامه بعد از طلاق در صورت وجود فرزند

داشتن فرزند تاثیری در تعویض شناسنامه بعد از طلاق ندارد. بنابراین وجود فرزند مانعی برای حذف نام همسر سابق نیست و رویه کار مشابه همان چیزی است که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم. با این حال امکان حذف نام و مشخصات فرزند از شناسنامه والدین تحت هیچ شرایطی وجود ندارد.

حذف نام همسر اول قبل از ازدواج مجدد

همان‌طور که پیش از این گفتیم، تعویض شناسنامه بعد از طلاق و پیش از ازدواج دوم، تنها در صورتی ممکن است که زوجه باکره باشد. در غیر اینصورت حذف نام و تعویض شناسنامه صرفا بعد از ازدواج مجدد امکان‌پذیر خواهد بود.

اگر در خصوص نحوه تعویض شناسنامه و فرآیند طلاق سوالی دارید، می‌توانید همین‌ حالا با کارشناسان حقوقی ما در گروه وکلای هوداد تماس بگیرید.

5/5 - (6 امتیاز)

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست