یکی از مباحثی که پس از طلاق زوجین در مورد حقوق مالی آنها مطرح میشود، تقسیم اموال بعد از طلاق است. میخواهیم در این مقاله پرسشهایی را در زمینۀ تقسیم اموال پس از طلاق از زبان وکیل طلاق توافقی پاسخ دهیم. پرسشهایی مانند این موارد مطرح خواهد شد:
- تحت چه شرایطی اموال مرد به زن تعلق میگیرد؟
- چه مقدار از اموال و داراییهای مرد به زن منتقل میشود؟
- چه مفادی در قانون برای تقسیم داراییهای زوجین در نظر گرفته شده است؟
- شرایط طلاق توافقی در تقسیم اموال چگونه است؟
- خانه به چه کسی تعلق میگیرد؟
- حقوق مالی زن پس از طلاق چیست؟
- تعیین تکلیف طلا و جواهرات زن بعد از طلاق چگونه است؟
به طور معمول در حین زندگی مشترک زوجین، دو طرف صاحب اموال و دارایی جدیدی خواهند شد. حقوق مالی زن و شوهر نسبت به یکدیگر در تقسیم این داراییها چگونه است؟ آیا طرفین نسبت به داراییهای خود قبل از ازدواج نیز سهم میبرند؟ سعی ما بر این است که در ادامۀ این مطلب اطلاعات مفیدی را جهت پاسخگویی به سؤالات اخیر از زبان وکیل طلاق خدمتتان ارائه کنیم.
اگر در خصوص توقیف اموال برای مهریه راهنمایی نیاز دارید کلیک کنید.
تکلیف اموال مرد پیش و پس از ازدواج
یکی از مواردی که در مورد تقسیم اموال بعد از طلاق باید در نظر گرفت، حق و حقوق مرد در مورد اموالش است. طبق قوانین کشور، در صورتی که مرد قبل از ازدواج مالی را به طریقی به دست آورده باشد و یا پس از آن به داراییهای خود بیفزاید، مالکیت تمامی آنها را بر عهده دارد و میتواند برای ادارۀ امور مربوط به آنها به میل خودش تصمیم بگیرد. بنابراین، مرد میتواند چه پیش از ازدواج و چه پس از آن اموال خودش را مدیریت کند و برای آنها آزادی عمل دارد.
تکلیف اموال زن پیش و پس از ازدواج
بر اساس قوانین وضع شده در کشور، همانند آنچه در مورد مرد گفته شد، اگر زن قبل از ازدواج مالی داشته باشد و یا بعد از ازدواج مال و منالی را کسب کند، در خصوص مدیریت و مالکیت اموال و داراییهای خود اختیار دارد و میتواند طبق نظر خودش عمل کند. به عبارت دیگر، زن پیش و پس از ازدواج در خصوص دارایی خود مختار بوده و از آزادی عمل برخوردار است. بنابراین، میتواند اموالش را بفروشد، اجاره دهد و … بدون اینکه در این موارد نیاز به اجازه شوهر داشته باشد.
در نتیجه، با توجه به مطالبی که در مورد داراییهای زن و مرد گفتیم، تقسیم اموال آنها بعد از طلاق با یکدیگر ارتباطی ندارد مگر در مواردی که اموالی را به طور مشترک کسب کرده یا طی شرایطی پیش از ازدواج موارد تقسیم آن تعیین شده باشد که در ادامه این نوشتار و در فرصت مناسب برخی از آنها را بیان میکنیم.
وضعیت جهاز عروس و تکلیف آن پس از طلاق
یکی از مواردی که ممکن است در مورد تقسیم اموال بعد از طلاق به ذهن ما خطور کند، وضعیت جهیزیه زن است. به همراه داشتن جهیزیه برای عروس یکی از آداب و رسومی است که در خیلی از مناطق کشور ما جریان دارد و به این معنی است که خانوادۀ دختر، لوازم و وسایلی را برای آغاز زندگی به همراه او روانه خانه شوهر میکنند تا زندگی مشترکشان آغاز شود. این لوازمی که تحت عنوان جهاز به دختر هدیه میدهند جزئی از اموال و دارایی وی حساب میشود. همچنین از نظر قانونی الزامی برای همراه داشتن جهیزیه برای عروس وجود نداشته و وظیفهای برای تهیه لوازم زندگی ندارد، زیرا تأمین مخارج، وسایل و خانه بر عهده مرد بوده و وی موظف است ملزومات زندگی مشترک را فراهم کند.
پس بنا بر مطالبی که تاکنون گفته شد، جهیزیه به عنوان بخشی از اموال زن محسوب میشود و میتواند برای آن تصمیم بگیرد و مطابق میل خود عمل کند. همچنین در طول زندگی مشترک یا پس از طلاق در صورت استهلاک و خرابی وسایل، وظیفهای برای جایگزین کردن آن ندارد. البته او نمیتواند در صورت خرابی، جایگزینی آنها را از شوهرش طلب کند، چون دارایی خود زن است.
قانون تنصیف (نصف شدن) اموال بعد از طلاق چیست؟
زن و شوهر میتوانند برحسب نیاز و توافق در موقع ازدواج شرایط و بندهای معقولی را در موارد مختلفی مانند تقسیم اموال و دارایی در عقدنامه یا سند ازدواجشان قرار دهند. به عنوان مثال یکی از شرایطی که قرار گرفتن آن در برخی عقدنامهها رایج است، شرط نصف شدن دارایی است. این شرط که به طور پیشفرض در عقدنامهها در نظر گرفته شده، با امضاء مرد شکل قانونی به خود گرفته و قابلیت اجرایی پیدا میکند.
قانون تنصیف اموال بعد از طلاق چه شرایطی دارد؟
با توجه به مواردی که در زمینه تقسیم اموال بعد از طلاق در قوانین کشور وضع شده، شرط تنصیف اموال در صورت موافقت مرد، محدودیتها و قید و بندهایی دارد که باید آنها را در نظر گرفت. در ادامه برخی از این بندها را شرح میدهیم.
نخستین نکتهای که در این زمینه باید در نظر بگیریم این است که در شرط تنصیف این گونه بیان شده که تا نصف دارایی مرد قابل تقدیم به زن است، نه دقیقاً پنجاه درصد دارایی. یعنی دادگاه میتواند بر اساس شرط تنصیف، تا سقف نصف اموال مرد را به زن بدهد.
طبق بندهای مطرحشده در قوانین، یکی از مواردی که در مورد شرط تنصیف باید در نظر بگیریم این است که شرط مذکور در صورتی قابلیت استناد دارد که مرد تقاضای طلاق و جدایی از زوجه را داشته باشد. بنابراین، در مواردی مثل طلاق به درخواست زن و یا طلاق توافقی، شرط تنصیف فاقد اعتبار لازم برای اجرا است. همچنین طلاق به درخواست مرد نباید بر اثر دلایلی مانند: عدم تمکین، سوء رفتار و سوء معاشرت زن باشد. در غیر این صورت شرط تنصیف قابل اجرا نیست و مرد الزامی به تقسیم اموالش ندارد.
از دیگر مواردی که در این زمینه مورد توجه است، میتوان به این نکته اشاره کرد که در هنگام تعیین اموال و داراییهای مرد باید بدهیهایش را هم در نظر بگیریم، زیرا بدهی هم جزئی از دارایی است که باید پرداخت شود. همچنین شرط تنصیف بخشی از داراییهای مرد را شامل میشود که بر اساس حقوق و درآمد وی حاصل شده باشد. در نتیجه، دربارۀ مالی که مرد قبل از ازدواج به دست آورده یا اموالی در تقسیم ارث به مرد رسیده این شرط معتبر و قابل استناد نیست.
شرایطی دیگر برای تقسیم اموال بعد از طلاق
همانطور که قبلاً هم گفتیم، زن و شوهر میتوانند در هنگام ازدواج شرایطی معقول را دربارۀ موضوعات مختلفی در عقدنامه خود درج کنند. بنابراین، میتوانند در سند ازدواج دربارۀ تقسیم اموال پس از طلاق بندهایی را ثبت کنند. به عنوان مثال میتوان شرط تقسیم اموال به طور مساوی بین زوجین را در نظر گرفت. همچنین میتوانند در حین مراحل طلاق توافقی نیز بر اساس توافقات صورت گرفته، بخشی از داراییها را به یکدیگر تخصیص دهند و بر اساس روشی که مدنظرشان است آنها را تقسیم کنند.
در این مقاله مطالبی را دربارۀ تقسیم اموال بعد از طلاق خدمت شما عزیزان بیان کردیم تا بتوانید در مورد سؤالاتی که در این زمینه برایتان مطرح میشود پاسخ مناسبی پیدا کنید. در حالت کلی تقسیم اموال پس از طلاق قابل مطرح شدن نیست مگر اینکه هنگام ازدواج مفادی در عقدنامه درج شود و یا پس از طلاق توافقاتی در این زمینه بین زوجین صورت بگیرد. همچنین در این مقاله شرط نصف اموال بعد از طلاق را مطرح کردیم و مطالبی در این زمینه به طور کامل بیان شد تا آشنایی با اطلاعات لازم در مورد این شرط را به دست آورید. این شرط زمانی معتبر است که مرد تقاضای طلاق دهد و تمام محدودیتهای آن در نظر گرفته شود.
گروه وکلای هوداد با داشتن وکلای خبره در امور خانواده همواره در کنار شما خواهد بود.
1 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
سلام وقت بخیر.
اگر خانه ای در زمان زندگی بنام زن شده باشد وقت طلاق چیزی به مرد نمیرسد؟