بدون شک همه ازدواجها موفق و ابدی نیستند و در بسیاری از موارد ادامه زندگی مشترک امر غیرممکنی است. بر همین اساس قانون به زوجین این اجازه را داده که با توجه به شرایط و با توافق در خصوص حقوق مادی و معنوی یکدیگر، از هم جدا شوند و در نهایت مجدد با هر فردی که تمایل دارند، ازدواج نمایند. در ادامه این مطلب نکات حقوقی و قوانین ازدواج مجدد را بررسی خواهیم کرد؛ همراه ما باشید.
شرایط و قوانین ازدواج مجدد بعد از طلاق
زوجین بعد از اتمام ازدواج و جدایی میتوانند با فرد دیگری ازدواج کنند. زنان مطلقه یا زنی که همسر او فوت شده، پس از طلاق باید ۳ ماه عده نگه دارد و بعد از آن برای ازدواج مجدد اقدام کند. مردان برای ازدواج بعد از طلاق محدودیت ندارند و میتوانند فورا ازدواج مجدد داشته باشند.
قوانین ازدواج مجدد مرد متاهل
بر طبق قوانین ازدواج مجدد، مرد در صورتیکه بتواند میان همسران خود عدالت برقرار کند، اجازه دارد تحت شرایط خاصی تا ۴ همسر داشته باشد. با این حال از نظر شرعی برقراری چنین عدالتی غیرممکن است. در نتیجه اصولا هیچ مردی از نظر اخلاقی نباید بیش از یک همسر داشته باشد. اگر از زندگی مشترک خود راضی نیست، باید با دادن حقوق مادی زوجه مانند مهریه از وی جدا شده و سپس برای ازدواج مجدد اقدام کند. چنانچه نیاز به مشورت و وکالت از وکیل مهریه متخصص دارید با گروه وکلای هوداد تماس حاصل نمایید.
بر اساس قانون، مرد متاهل صرفا در موارد زیر میتواند زن دوم بگیرد:
- اجازه و رضایت همسر اول
- عدم توانایی همسر اول به انجام وظایف زناشویی
- عدم تمکین از شوهر توسط زن
- ابتلای زن به بیماری صعبالعلاج یا جنون
- اعتیاد یا ارتکاب جرم زوجه
- ترک زندگی مشترک توسط زوجه
قوانین ازدواج مجدد و دریافت اجازه از دادگاه
بر اساس قوانین ازدواج مجدد، ازدواج دوم و ثبت آن منوط به اجازه دادگاه است. بنابراین مرد برای ثبت ازدواج دوم باید به دادگاه درخواست داده و دلایل خود را برای ازدواج دوباره، ذکر کند. در نهایت در صورت تشخیص دادگاه، به مرد اجازه داده میشود که مجدد ازدواج و آن را ثبت کند. البته نسخهای از این دادخواست پیش از صدور مجوز برای مرد، به همسر اول او نیز ارسال میشود تا زوجه دفاعیات خود را طرح کند. اگر دادگاه تشخیص دهد که مرد دلایل کافی و قانونی دارد و توان مدیریت زندگی جدید را نیز دارد، به او اجازه ازدواج مجدد میدهد.
همچنین لازم به ذکر است که اگر مردی بدون اجازه و رضایت همسر اول و بدون دلیل قانونی مجدد ازدواج کند، همسر اول او میتواند از وی جدا شود.
قوانین ازدواج مجدد با همسر سابق
زوجین میتوانند پس از جدایی در صورتیکه تعداد طلاق آنها کمتر از ۳ مرتبه باشد، مجدد با یکدیگر ازدواج کنند.
با این حال بهتر است پیش از این کار، حتما در جلسات مشاوره شرکت کنند و با نظر یک پزشک و روانشناس خانواده در این مورد تصمیم بگیرند. زیرا پاک کردن صورت مساله بدون حل مشکلات، نتیجه خوبی در آینده نخواهد داشت.
قوانین ازدواج مجدد در مورد حقوق همسر اول
اگر مرد بدون رضایت همسر خود ازدواج کند، زن میتواند از همسر خود طلاق بگیرد. اما اگر مرد بدون رضایت زوجه و با اذن دادگاه، مجددا ازدواج کند، همسر اول او نمیتواند طلاق بگیرد؛ مگر در صورتیکه عسر و حرج خود و عدم اجرای شروط ۱۲ گانه عقد نکاح را اثبات کند.
در موارد این چنینی معمولا بهتر است زوجه برای طلاق توافقی با همسر خود به نتیجه برسد. در برخی موارد ممکن است زوجه ناچار شود با بخشیدن مهریه خود، از مرد جدا شود. در مجموع برای جلوگیری از این مشکلات در آینده و پیشگیری از سواستفاده مردان از حقوق خود، بهتر است در همان ابتدای ازدواج، زوجین در مورد حقوق برابر توافق کنند و زوجه از همسر خود علاوه بر مقدار معقولی مهریه، وکالت بلاعزل طلاق و حق حضانت فرزندان را بگیرد.
مجازات مرد در صورت ازدواج مجدد
اگر مردی به صورت غیرقانونی و بدون اجازه دادگاه، ازدواج مجدد داشته باشد، به جزای نقدی بین ۸۰ تا ۱۸۰ میلیون ریال و یا حبس از ۹۱ روز تا ۶ ماه محکوم میشود.
لازم به ذکر است که سردفتران نیز نمیتوانند بدون اجازه دادگاه، ازدواج مجدد مردی را ثبت کنند و در غیراینصورت، به محرومیت از اشتغال مجازات خواهند شد.
در این مطلب به بررسی قوانین ازدواج مجدد پرداختیم و به شرایط ازدواج دوباره زوج در صورت تاهل و یا پس از طلاق اشاره کردیم. اگر در خصوص قوانین مربوط به خانواده و طلاق، سوالی دارید، میتوانید همین حالا برای تسهیل و تسریع پرونده خود، با وکلای مجرب و کارشناسان ما در گروه وکلای هوداد تماس بگیرید.