ازدواج یک سنت قدیمی است که با توجه به آن، خانم و آقا خود را برای آغاز زندگی مشترک آماده میکنند. دراینبین حق طلاق در بیشتر اوقات به مرد داده میشود، اما در بسیاری از خانوادهها پافشاریهای بسیاری وجود دارد برای اینکه حق طلاق به زن داده شود. زمانی که حق طلاق به زن داده میشود، علاوه بر اینکه مزایای زیادی دارد معایب دادن حق طلاق به زن را هم باید درنظر گرفت. عرف جامعه این است که حق طلاق باید به مرد داده شود، پس اگر این حق به زن داده شود مشکلاتی را به همراه خود خواهد آورد که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.
خانواده با ازدواج زن و مرد شکل میگیرد. آنها باهم عقد میکنند و متعهد میشوند که باهم بمانند و اینگونه زندگی مشترک شروع میشود. اما امروزه میبینیم که بسیاری از زوجین به تفاهم نمیرسند یا با مشکلهای گوناگون حاد برخورد میکنند که تصمیم میگیرند، طلاق بگیرند؛ اما باید بدانیم که دراینبین فقط یکی از زوجین حق طلاق را در دست دارد و این موضوع در کشورهای مختلف با قوانین مختلف، متفاوت است؛ اما در ایران این حق به مردان داده شده است و برابری زن و مرد در این بخش از جامعه دیده نمیشود. در این مقاله با شما هستیم با بررسی معایب دادن حق طلاق به زن.
قوانین طلاق دادن و حقوق طلاق در ایران
قوانین در ایران حکم میکند که حق طلاق به مرد داده شود؛ بنابراین اگر حق طلاق به زن داده شود باید اولاً به دادگاه اعلام شود یا از طرف مرد، وکالت حق طلاق گرفته شود. امروزه در بسیاری از کشورها حقوق زن و مرد باهم برابر است که ایران جزو اسامی آخر در این لیست است. درواقع در ایران حق طلاق به مرد داده میشود تا هر وقت که صلاح دید، بتواند با پرداخت مهریه و نفقه، زن را طلاق دهد. اگر قرار باشد حق طلاق به زن داده شود منوط به شرایطی همچون اعتیاد مرد یا عقیم بودن او است. زنان اگر حین ازدواج بتوانند یکی از این موارد را به اثبات برسانند درواقع میتوانند حق طلاق را بهصورت کامل از آن خود کنند.
در بسیاری از موارد، مردان میتوانند به زنان وکالت دهند و حق طلاق را به آنها واگذار کنند. تحت شرایطی مثلاً زمانی که مرد به مدت شش ماه نفقه برای زن پرداخت نکرده است، زن میتواند در دادگاه ادعای طلاق کند؛ اما اگر مرد وکالت حق طلاق را بدون قید و شرط به زن واگذار نماید، در این صورت هر وقت که زن صلاح بداند میتواند ادعای طلاق کند و علاوه بر آن میتواند مهریه را بهصورت تمام و کمال دریافت کند و در این شرایط مرد هم نمیتواند اعتراضی کند.
بیشتر بخوانید : هزینه وکیل انحصار وراثت خوب چقدر است؟
چرا حق طلاق مهم است؟
طلاق درواقع به معنی از بین رفتن یک زندگی مشترک است؛ بنابراین مهم است که یک زندگی مشترک تا حد ممکن پایدار باقی بماند و نابود نشود. از جهات دیگر اگر بخواهیم بررسی کنیم، زن در ابتدا مرد زندگیاش را انتخاب میکند، بنابراین این زن است که در ابتدای زندگی به مرد بله میگوید، پس این منصفانه است که حق طلاق با مرد باشد و او تعیین کند که آیا الآن با این شرایط، طلاق جایز هست یا خیر. ازجمله دیگر معایب دادن حق طلاق به زن این است که همانطور که میدانیم از لحاظ روانشناسی خانمها دارای روحیه آسیبپذیرتری نسبت به مردان هستند، بنابراین این پیشبینی را میتوان کرد که با کوچکترین دعوا این خانمها هستند که طلاق میخواهند نه آقایان. زیرا آقایان کمتر احساسی میشوند و در زمانهای حساس میتوانند بیشتر با تکیه بر عقل خود تصمیمگیری کنند.
معایب دادن حق طلاق به زن
امروزه یکی از مهمترین مسائل موردبحث و جنجالبرانگیز در حوزه خانواده، شرایط ضمن عقد است. بهطورکلی از گذشته تا به امروز ازنظر قانون، حق طلاق به مرد واگذار شده است و زن هیچگونه استقلالی در داشتن این حق ندارد، مگر درصورتیکه زوج اقدام به دادن حق طلاق به زن کند و به او وکالت طلاق دهد. این وکالت مانند سایر شروط ضمن عقد باید در سند ازدواج قید شده و زوجین آن را امضا کنند. وکالت طلاق اگر در سند ازدواج لحاظ شود، قابل عزل نیست؛ اما اگر در دفتر اسناد به ثبت رسیده باشد قابل عزل بودن و یا بلا عزل بودن آن به توافقی که مابین زوجین از قبل صورت گرفته است بستگی دارد. در مواردی ممکن است زوجه در قبال گرفتن حق طلاق از زوج، بخشی از مهریه خود را ببخشد.
بیشتر بخوانید : مراحل اجرا گذاشتن مهریه
نکاتی که در مورد معایب دادن حق طلاق به زن باید بدانید
در مورد معایب دادن حق طلاق به زن میتوان به این بحث اشاره کرد که به عقیده بعضی از حقوقدانها و روانشناسان، خانمها دارای روحیه شکننده و آسیبپذیری هستند. به دلیل همین شکننده بودن خانمها، واگذاری حق طلاق به زن را اقدامی نادرست اعلام کردهاند. چرا که با وجود حق طلاق و در صورت بروز کوچکترین مشکل، امکان استفاده از این حق برای زوجه وجود خواهد داشت و امکان اتخاذ هر گونه تصمیمی حتی اشتباه از سمت زن به دلیل احساساتی بودن، بسیار زیاد است. با توجه به این دیدگاه سلیقهای نمیتوان درست یا نادرست بودن این مقوله را مطرح کرد، چرا که در عمل با وجود همین حق، جدا شدن از همسر و پایان بخشیدن به یک زندگی زناشویی و مشترک مشکلات زیادی را به همراه خواهد آورد.
درصورتیکه زوج حق طلاق را به زوجه بدهد، نشان از این نیست که حق طلاق را از خود گرفته و سلب کرده باشد، بلکه به معنا و مفهوم آن است که زن را از این حق برخوردار و بهرهمند ساخته است. حق طلاق قابل انتقال و واگذاری نیست و به همین سبب از کلمه وکالت در این امر استفاده میکنیم. با توجه به اینکه انتقال حق طلاق در قانون ما وجود ندارد، وکالت در این زمینه به رسمیت شناخته شده و در حال حاضر در جامعه امروزی بسیار کاربرد دارد. در این حالت زوجه به تنهایی یا به کمک وکیل میتواند اقدام به طلاق توافقی کند.
نتیجه گیری
حق طلاق یک مسئله حقوقی و بسیار قدیمی است که از ابتدا به نفع آقایان بوده است. به دلیل نگارش و وضع قوانین توسط مردان، جای هیچ تعجب و شگفتی باقی نخواهد ماند اگر کفه ترازو به سمت آنها سنگینی کند. خوشبختانه امروزه با افزایش سطح آگاهی جامعه و مردم و البته با مشاهده فعالیت و تلاش بعضی افراد در زمینه یکسانسازی و برابر کردن حقوق مرد و زن، میتوان به این امید داشت که در سالهای آینده این امر رنگ و روی غریب بودن را از چهره بزداید و بین مردم و افکار جامعه، جایی برای خود دست و پا کند و دادن حق طلاق به زن تبدیل به امری عادی بشود.