اگر مردی در زمان حیات مهریه همسر خود را پرداخت نکرده باشد زوجه می تواند بعد از فوت شوهر با اقامه دعوی به طرفیت وراث شوهر، مطالبه مهریه کند. همانطور که در مطلب مهریه و نحوه اجرا گذاشتن مهریه آن توضیح دادیم زوجه به دو روش می تواند مهریه را از وراث وصول و طلب کند. یکی از طریق اداره اجرای ثبت و دیگری با دادن دادخواست مطالبه مهریه. بنابراین گرفتن مهریه از دو راه مذکور امکان پذیر است.
نکته بسیار با اهمیت اینکه وراث شوهر فقط و فقط تا میزان ماترک متوفی (شوهر) یعنی اموالی که از او به جای مانده مسئولیت پرداخت دارند. اگر مردی فوت کند و فاقد مال باشد. وراث مسئولیتی در قبال پرداخت مهریه همسر او ندارند. بنابراین این جواب سوال کسانی باشد که می پرسند گرفتن مهریه از مادر شوهر یا پدر شوهر چگونه است؟
اگر شوهر ارثی به جای گذاشته باشد یا فوت کرده و دیه در میان باشد پرداخت مهریه همسر او در فرض مطالبه اولیت دارد.
ارتباط با وکیل مهریه
نحوه محاسبه مهریه بعد از فوت شوهر
به غیر از مهریه وجه نقد که توضیح خواهیم داد. هر نوع مهریه مثل سکه به همان قیمت روز مطالبه قابل وصول از ماترک شوهر است. حتی اگر شوهر زودتر فوت کرده باشد.
مثال: اگر شوهر در سال 93 فوت کرده ولی همسر او در سال 97 مهریه را به اجرا گذاشته و مهریه سکه باشد، همان قیمت که سکه در زمان وصول و پرداخت ملاک است.
اما اگر مهریه زوجه وجه نقد باشد می دانیم که به نرخ روز محاسبه می شود و اما تا زمان فوت شوهر به نرخ روز محاسبه می شود و نه زمان مطالبه زوجه.
گرفتن مهریه از سهم الارث شوهر
حتما امکان پذیر است چه اینکه شوهر در قید حیات باشد یا فوت کرده باشد. در فرض اگر مرد سهم الارثی داشته باشد جزء اموال اوست و زوجه می تواند آنرا توقیف نماید. در زمان بعد از فوت مرد نیز این امکان برای زوجه فراهم است.
تکلیف مهریه بعد از ازدواج مجدد زن
در واقع سئوال این است که اگر زنی که مهریه خود را وصول نکرده و شوهرش فوت کرده است اگر مجدد ازدواج کند آیا می تواند مهریه همسر قبلی را از وراث او مطالبه کند ؟
قطعا جواب مثبت است.اگر زنی محق در دریافت مهریه باشد ازدواج مجدد او مهریه قبلی را از بین نمی برد.
ارث زن بعد از فوت شوهر
تداخلی با مطالبه مهریه او ندارد. زیرا زن متوفی می تواند مهریه به را اجرا گذاشته و آنرا مطالبه کند و اگر مالی از شوهر مانده باشد انحصار وراثت او نیز پابرجاست.
سهم الارث زن از کل اموال شوهر است. تعبیر درست حقوقی این است که زن از عین اموال منقول و از قیمت عرصه و اعیان اموال غیر منقول ارث می برد
اگر مرد فوت شده فرزند داشته حتی از همسر دیگر، سهم الارث زوجه یک هشتم ماترک و اگر مرد متوفی فرزند نداشته باشد یک چهارم سهم زوجه است