همانطور که قانون ازدواج را محترم شمرده طلاق نیز راه حلی برای پایان دهی به مشکلات و اختلافات جدی است که قانون نیز راهکارهایی را در این خصوص بیان کرده است. طلاق و ثبت دادخواست برای انواع آن از جمله موارد رایج پروندههای قضایی است.
از جمله انواع طلاق که با تفاهم و نظر مشترک زوجین انجام میشود طلاق توافقی است. یکی از ساده ترین و کم دردسرترین انواع طلاق، طلاق توافقی است. در این نوع طلاق زوجین با تفاهم یکدیگر و توافق بر سر تمامی مسائل مالی و غیرمالی اقدام به جدایی از یکدیگر خواهند گرفت.
از مراحل طلاق توافقی لازم است تا پیش از اقدام به طلاق طرفین صورتجلسه ای در خصوص مسائل مختلف را تهیه و امضا کنند و با استفاده از این صورتجلسه که نشاندهنده توافق طرفین است به انجام سایر فرایندهای طلاق اقدام کنند.
آشنایی با طلاق از نوع توافقی
طلاق توافقی از جمله انواع طلاق است که زن و مرد با یکدیگر توافق میکنند تا از یکدیگر جدا شوند. در طلاق طرفین میبایست در خصوص مهریه، نفقه، جهیزیه و حضانت فرزندان با یکدیگر توافق داشته باشند و در صورتی که یکی از طرفین در خصوص یکی از موارد نامبرده ناراضی باشد امکان طلاق و صدور رأی وجود نخواهد داشت و در صورت تأکید یکی از طرفین به طلاق فرد میبایست به طور انفرادی به ثبت دادخواست اقدام کند.
طلاق توافقی نسبت به سایر روشهای طلاق دارای امتیازاتی مطابق ذیل است:
- سرعت صدور رأی و صرفهجویی در وقت طرفین
- توافق در خصوص تمامی حقوق مالی و غیرمالی از جمله مهریه و حضانت فرزندان.
- عدم نیاز به حضور طرفین در دادگاه
- لزوم انجام حداقل 5 جلسه مشاوره بهمنظور رسیدن به تفاهم و انصراف از طلاق
- لزوم ارائه گواهی عدم انصراف از طلاق به دفاتر الکترونیک قضایی پس از جلسات مشاوره
- لزوم ارائه گواهی عدم سازش توسط دادگاه
- لزوم ارائه مدارک پزشکی مبنی بر عدم بارداری زوجه
- ثبت گواهی عدم سازش و سایر مدارک و مستندات در خصوص طلاق توافقی در دفاتر اسناد رسمی طلاق
شرایط درخواست
هر طلاقی که با تفاهم زوجین صورت میگیرد را طلاق توافقی گویند. توافقات میان زن و شوهر در خصوص موارد مالی و غیر مالی صورتجلسه شده و به امضای طرفین می رسد و بر اساس این توافقات مکتوب پرونده طلاق توافقی به جریان خواهد افتاد، لذا اولین شرط طلاق توافقی تفاهم طرفین است.
عدم نیاز به حضور طرفین و استفاده از وکلای آن ها برای ثبت دادخواست طلاق در دفاتر الکترونیک قضایی از دیگر شرایط طلاق توافقی است که سبب تسریع در این امر خواهد شد. مشاوره اجباری برای زوجین پس از ثبت دادخواست طلاق توافقی از جمله شرایطی است که دستگاه قضا مشخص کرده است.
انجام حداقل 5 جلسه مشاوره برای زوجین الزامی است که بعد از این جلسات در صورت عدم توافق گواهی عدم انصراف از طلاق صادر می شود و زوجین و یا وکلای آن ها لازم است تا این گواهینامه عدم انصراف را به مراکز الکترونیک قضایی تحویل دهند.
مراجعه به دفاتر اسناد رسمی طلاق در صورت به تفاهم نرسیدن زوجین به منظور ثبت رسمی طلاق توافقی از دیگر شرایط و الزامات است که در این خصوص نیز الزامی به مراجعه حضوری طرفین نبوده و وکلای آن ها می توانند به جای آن ها در دفاتر اسناد رسمی حاضر شوند.
مراحل ثبت دادخواست
اگر طرفین در خصوص طلاق توافقی موافقت داشته باشند و در خصوص مسائلی چون مهریه، نفقه، جهیزیه و حضانت فرزندان تفاهم داشته باشند، میتوانند در خصوص طلاق توافقی اقدام کنند.
بدین منظور پس از تفاهم، طرفین و یا وکلای آنها به یکی از دفاتر الکترونیک قضایی مراجعه و به ثبت دادخواست متارکه به صورت توافقی اقدام میکنند. بهمنظور ثبت دادخواست طلاق توافقی وجود اصل عقدنامه یا رونوشت آن، وجود شناسنامه و کارت ملی زوجین و کپی آنها مورد نیاز است.
در ادامه هریک از طرفین لازم است منتظر پیامکی باشند که در آنوقت رسیدگی مشخص شده باشد، درصورتیکه پس از مدتزمان مشخصی پیامکی ارسال نشود و یا در پیامک ارسال شده زمان و وقت رسیدگی مشخص نشده باشد لازم است تا زوجین و یا وکلای آنها به شعبه مورد نظر مراجعه کنند و مسئله را پیگیری نمایند.
طبق قانون حمایت از خانواده مصوبه تاریخ 01/12/1391 مشاوره اجباری برای زوجین در نظر گرفته میشود. درصورتیکه پس از مشاوره همچنان طرفین مصر به جدایی باشند لازم است تا گواهی عدم انصراف از طلاق را از مراکز فوق دریافت و به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تحویل دهند و دفاتر خدمات الکترونیک به ثبت دادخواست اقدام نموده و طلاق را به دادگاه خانواده صالح ارجاع میکند.
زوجین و یا وکلای آنها به دادگاه خانواده مراجعه و دادگاه با توجه به صورتجلسه توافقات، محتویات پرونده و …اقدام به صدور رأی و گواهی عدم سازش خواهد کرد. از جمله مدارک لازم برای صدور گواهی عدم سازش احراز باردار نبودن زوجه است که با اقرار زوجه، مراجعه به آزمایشگاه و اتفاق نظر زوجین بر عدم وجود جنین انجام می شود.
در صورت اقرار زوجه به عدم بارداری دادگاه خانواده گواهی عدم سازش را صادر خواهد کرد اما دفاتر اسناد رسمی طلاق به منظور جاری کردن صیغه طلاق به مدارک پزشکی و آزمایشگاهی نیاز خواهند داشت.
در صورت در دست داشتن برگه آزمایشگاهی و معاینات پزشکی که موید بر عدم بارداری زوجه است دادگاه خانواده گواهی عدم سازش را صادر کرده و دفاتر اسناد رسمی طلاق نیز صیغه طلاق را جاری می کنند.
در ادامه برای ثبت گواهی عدم سازش طرفین و یا وکلای آنها لازم است تا به دفاتر اسناد رسمی طلاق مراجعه نمایند و با جاری شدن صیغه طلاق فرایند طلاق توافقی به پایان خواهد رسید و طرفین بهصورت توافقی از هم جدا خواهند شد.
اگر به دنبال وکیل طلاق هستید به شما پیشنهاد میکنیم از گروه وکلای هوداد مشورت بگیرید.