فریب در ازدواج زمانی رخ میدهد که یکی از طرفین، با گفتار یا رفتاری طرف مقابل را فریب داده و او را برای ازدواج راضی کند، به نحوی که اگر آن فرد از حقیقت آگاه بود، به ازدواج راضی نمیشد. یکی از موارد فریب در ازدواج، مربوط به زمانی است که شخصی یک عیب یا ایراد خود را پنهان نماید. اما شاید بپرسید که مجازات فریب در ازدواج چیست؟ برای پاسخ به این سوال در ادامه همراه ما باشید تا به بررسی مقررات مربوط به فریب در ازدواج بپردازیم و با مجازات و عواقب قانونی آن آشنا شویم.
تماس با وکیل مهریه
فریب در ازدواج به چه معناست؟
در صورتیکه هر یک از طرفین در زمان ازدواج با دروغ طرف مقابل را فریب دهد و به داشتن یا نداشتن چیزی تظاهر کند و ازدواج بر مبنای این فریب صورت بگیرد، در آینده متحمل مسئولیت حقوقی و کیفری ناشی از فریب در ازدواج خواهد شد و ممکن است حتی به مجازات حبس تعزیری از ۶ ماه تا ۲ سال نیز محکوم شود.
فریب در ازدواج ممکن است به شکلهای مختلف اتفاق بیافتد. برای مثال ممکن است مردی یک عیب یا بیماری خود را پنهان کند و با تظاهر به سلامت جسمی زوجه را به ازدواج ترغیب نماید. در این حالت این عیب یا بیماری میتواند بر کیفیت زندگی زناشویی نیز تاثیرگذار باشد و حتی در مواردی مانند وجود عیب عنن در مرد برای زن حق فسخ نکاح را فراهم میسازد.
به طورکلی تشخیص فریب در ازدواج با توجه به هر مورد و بر اساس عرف تشخیص داده میشود. اما در هر صورت به طور معمول باید شرایط زیر را دارا باشد:
- شخص فریبدیده با اطلاع از حقیقت به ازدواج رضایت نمیداد.
- دروغ، پنهانکاری و تظاهر به صورتی بوده باشد که موجب فریب و جلب اعتماد طرف مقابل شده و ازدواج بر مبنای فریب محقق شده باشد.
- شخص فریبکار، رفتار یا گفتار متقلبانه داشته باشد و یک امر واهی را حقیقی جلوه دهد.
مجازات فریب در ازدواج
مجازات فریب در ازدواج در ماده ۶۴۷ قانون مجازات اسلامی مطرح شده است. بر طبق این ماده اگر هر کدام از زوجین پیش از عقد طرف مقابل به امور غیرواقعی مانند تمکن مالی، شغل، تحصیلات، تجرد و … فریب دهد و ازدواج بر همان اساس محقق گردد، شخص فریبکار به حبس تعزیری محکوم خواهد شد.
لازم به ذکر است که در صورت فریب در ازدواج، صرفا زوج و زوجه قابل مجازات هستند و اگر شخصی با یکی از این دو فرد برای تسهیل ازدواج و فریب طرف مقابل همکاری کرده باشد، به عنوان معاون در جرم فریب در ازدواج محاکمه و مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
مسئولیت های حقوقی فریب در ازدواج
به موجب فریب در ازدواج حق فسخ برای شخص فریبخورده محقق میگردد که فوری است و به محض اطلاع باید از آن استفاده کرد. در ماده ۱۱۲۸ قانون مدنی آمده است که اگر بعد از عقد مشخص شود که طرف مقابل فاقد صفت خاصی بوده، شخص فریبخورده حق فسخ خواهد داشت. منظور از صفت خاص در این ماده، صفاتی مانند عدم اعتیاد، باکرگی، سلامت جسم و روح، تحصیلات خاص، دارایی بهخصوص و … است.
وضعیت مهریه در صورت فریب در ازدواج
اگر به دلیل فریب در ازدواج از سوی زوج، عقد پس از نزدیکی فسخ شود، زن همچنان مستحق مهریه خواهد بود. البته اگر هنوز نزدیکی رخ نداده باشد، مهریه به زن تعلق نمیگیرد. لازم به ذکر است که اگر فریب از سوی زوجه رخ داده باشد، زوج در هر صورت نسبت به مهریه تکلیفی نخواهد داشت و حتی اگر مبلغی را پرداخته باشد، میتواند مسترد نماید.
زوجه در صورت فسخ به دلیل فریب در ازدواج و پیش از نزدیکی، تنها زمانی مستحق مهریه خواهد بود که علت فسخ، عیب ناشی از عنن مرد بوده باشد که در این حالت نیز مهریه زوجه نصف میگردد.
باکره نبودن زن و فریب در ازدواج
یکی از مسائلی که ممکن است در خصوص فریب در ازدواج مطرح شود، بحث باکره بودن یا نبودن زوجه پیش از عقد است. در برخی موارد زوج بعد از عقد ادعا میکند که زوجه پیش از ازدواج باکره نبوده و او بدون اطلاع از این امر با فرض باکرگی با زن ازدواج کرده است. در چنین شرایطی، اگر اثبات شود که زوجه باکره نبوده یا پیش از عقد عمل بکارت انجام داده است، زوج میتواند به فریب در ازدواج استناد کند و بر همین اساس نه تنها عقد قابل فسخ خواهد بود، بلکه زوجه از نظر کیفری نیز ممکن است محکوم و مجازات شود.
در این مطلب به بررسی مجازات فریب در ازدواج و شرایط تحقق آن پرداختیم. عقد ازدواج بر پایه صداقت منعقد میگردد و اگر یکی از طرفین در جریان عقد دیگری را فریب داده و با تقلب او را به ازدواج راضی کرده باشد، متحمل مسئولیت مدنی و کیفری خواهد شد. اگر در خصوص فریب در ازدواج و نحوه اثبات آن سوالی دارید، میتوانید با وکلای مجرب ما در گروه وکلای هوداد تماس حاصل نمایید.