قانون ثبت ازدواج اتباع بیگانه در ایران

folder_openخانواده
commentبدون دیدگاه
قانون ثبت ازدواج اتباع بیگانه در ایران

ازدواج در دسته احوال شخصیه قرار می‌گیرد و جز مسائل و روابط خصوصی افراد است. بنابراین قانون مدنی موارد این چنینی را تابع قانون کشوری می‌داند که زوجین تابعیت آن را دارند. البته زوجین باید برای ازدواج خود طبق قانون کشور متبوع‌شان، سندی داشته باشند که رابطه آن‌ها را نشان دهد. بنابراین ازدواج اتباع بیگانه در ایران تابع قانون کشور ایران نیست و از قوانین کشور متبوع آن‌ها پیروی می‌کند. با این حال در برخی موارد ممکن است یکی از طرفین ایرانی باشد که در چنین شرایطی مقررات متفاوت خواهد بود. در ادامه این مطلب به بررسی قانون ثبت ازدواج اتباع بیگانه در ایران می‌پردازیم و مقررات و شرایط آن را بررسی می‌کنیم.

مقررات ازدواج اتباع بیگانه

همانطور که در ابتدای این مطلب گفته شد، مسائل مربوط به ازدواج و طلاق اتباع بیگانه به طور کامل پیرو قانون کشور متبوع آن‌ها است و قانون ثبت ازدواج اتباع بیگانه نیز مطابق قانون همان کشور خواهد بود و این افراد در ایران صرفا باید سندی دال بر ازدواج خود داشته باشند. البته این مساله در خصوص ایرانیان صادق نیست و اگر مرد یا زن ایرانی در کشور دیگری اقامت داشته باشد، همچنان قوانین ایران بر روابط شخصی آن‌ها حاکم خواهد بود.

همچنین لازم به ذکر است که به تازگی قانونی تصویب شده است که بر اساس آن فرزندان مادران ایرانی که با اتباع بیگانه ازدواج کرده‌اند تحت شرایطی می‌توانند تابعیت ایرانی کسب کنند. با این حال تا زمانیکه این فرزندان تابعیت ایران را دریافت نکرده‌اند، تابع دولت متبوع پدر خود خواهند بود.

اگر مردی از اتباع خارجه قصد ازدواج با زن ایرانی را داشته باشد باید مراحل زیر طی شود:

  • درخواست صدور پروانه اجازه زناشویی
  • دریافت گواهینامه رسمی از کشور متبوع مرد مبنی بر بلامانع بودن ازدواج با زن ایرانی و به رسمیت شناخته‌شدن این ازدواج از سوی کشور مذکور
  • ارائه گواهینامه نشان‌دهنده وضعیت تاهل مرد
  • ارائه گواهی عدم سو‌ء‌پیشینه مرد
  • ارائه گواهی مبنی بر استطاعت مالی مرد در تامین زوجه
  • ارائه گواهی تشرف مرد به دین اسلام در صورتیکه مسلمان نباشد.

زوجین با شرایط مذکور و ارائه مدارک لازم، می‌توانند پروانه زناشویی دریافت کرده و برای ثبت ازدواج اقدام کنند.


بیشتر بخوانید: نحوه اجرا گذاشتن مهریه و توقیف اموال برای مهریه


چند نکته مهم در خصوص قانون ثبت ازدواج اتباع بیگانه

در ادامه به چند نکته مهم در خصوص ازدواج با اتباع خارجی و قانون ثبت ازدواج اتباع بیگانه اشاره می‌کنیم:

  • ازدواج اتباع ایرانی با اتباع افغانی دارای کارت آبی‌رنگ ممنوع است.
  • ازدواج زن مسلمان ایرانی با مرد غیرمسلمان مجاز نیست.
  • حتی اگر ازدواج زن ایرانی با یک تبعه خارجی مانع قانونی نداشته باشد، باز هم به اجازه دولت ایران در این خصوص نیاز است.
  • ازدواج برخی از مستخدمین و مامورین رسمی دولت با زنانی که اتباع بیگانه هستند، به اجازه مخصوص از سوی دولت منوط است.
  • زنان ایرانی هنگام ازدواج با مرد خارجی باید در خصوص وضعیت تاهل فرد تحقیق کنند و برای تجرد یا فوت همسر اول او یک گواهی به سفارت یا کنسولگری ایران ارائه کنند. مگر در صورتیکه مرد خارجی پناهنده بوده باشد و امکان دریافت گواهی مذکور از سفارت کشور خود را نداشته باشد. در چنین حالتی مراجع ایرانی از زوجه تعهد می‌گیرند که در قبال این ازدواج متعاقبا هیچ مسئولیتی را نمی‌پذیرند و زن تماما مسئول عواقب چنین ازدواجی خواهد بود.
  • ازدواج اتباع عراقی با کارت سبز با اتباع ایرانی در صورتیکه با طی مراحل قانونی صورت بگیرد، بلامانع است.

بیشتر بخوانید: تقسیم ارث و دریافت گواهی انحصار وراثت با وکیل


قانون ثبت ازدواج اتباع بیگانه در ایران با اتباع ایرانی

قانون ثبت ازدواج اتباع بیگانه در ایران با اتباع ایرانی

اتباع ایرانی برای ازدواج با اتباع بیگانه باید از مقامات اجازه کسب کنند و مراحل قانونی را طی نمایند.

بر طبق دستورالعمل ثبت ازدواج اتباع خارجی با اتباع ایرانی، بعد از طی این مراحل و کسب اجازه ازدواج، اگر زن خارجی دفترچه پناهندگی، گذرنامه و یا اقامت مجاز در ایران داشته باشد، از طریق نیروی انتظامی و بخش امور اتباع خارجه، ثبت ازدواج انجام می‌شود و زن خارجی بعد از ازدواج و ثبت قانونی آن، شناسنامه ایرانی دریافت می‌کند.

اما اگر زن ایرانی با یک مرد خارجی قصد ازدواج داشته باشد، پروانه ازدواج از سوی استانداری صادر خواهد شد. بنابراین اگر مرد خارجی متقاضی ازدواج با زن ایرانی باشد، باید اقامت مجاز در ایران و گذرنامه داشته باشد؛ در مرحله بعدی کارشناس در خصوص گذرنامه این فرد اطمینان حاصل می‌کند و پس از آن با بررسی مدارک زوج و زوجه، پروانه زناشویی صادر می‌شود.

پروانه زناشویی تنها در ۷ نسخه و بعد از بررسی همه مدارک و پر کردن فرم‌ها و مکاتبه با نیروی انتظامی در خصوص بلامانع نبودن ازدواج مذکور و با امضای استاندار، صادر می‌شود. یک برگ از این پروانه به متقاضی ازدواج با زن ایرانی داده می‌شود تا برای دریافت پروانه اقامت ازدواجی به نیروی انتظامی استان رجوع نماید.

در نهایت زوجین باید پروانه زناشویی و پروانه اقامت ازدواجی را به عاقد رسمی ارائه کنند تا عقد محقق و ثبت شود. لازم به ذکر است که ۶ برگ دیگر از پروانه زناشویی به سایر مراجع مربوطه مانند اداره اطلاعات، وزارت کشور، وزارت خارجه، ثبت احوال، نیروی انتظامی و استانداری داده می‌شود.


بیشتر بخوانید: اگر یکی از وراث حاضر به فروش نباشد چه می شود؟


در این مطلب به بررسی قانون ثبت ازدواج اتباع بیگانه در ایران پرداختیم و با مقررات و شرایط ازدواج اتباع بیگانه در ایران آشنا شدیم. اگر در این زمینه سوالی دارید می‌توانید با کارشناسان حقوقی و وکلای باتجربه ما در گروه وکلای هوداد تماس بگیرید.

5/5 - (3 امتیاز)

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست