تغییر اسم شناسنامه و شرایط تغییر نام چگونه است ؟ [0 تا 100]

folder_openعمومی
comment48 دیدگاه
تغییر اسم شناسنامه

تغییر اسم شناسنامه و یا نام خانوادگی یکی از دغدغه های بسیاری از ما شده است. با توجه به درخواست های بسیاری که افراد در خصوص تغییر نام شناسنامه دارند معمولا به درخواست اشخاص معدودی ترتیب اثر داده می شود و عده کمی هستند که موفق به تغییر نام خود می شوند. چرا که نام ها اصلی ترین نشانه برای یافتن اطلاعات و برقراری ارتباط در تمام جوامع می باشند. برخی از افراد خواهان تغییر کلی نام و برخی دیگر نیز خواهان اصلاح اسم شناسنامه ای خود هستید. انجام مراحل تغییر نام در ثبت احوال پیچیده و طولانی می باشد.

نامها در سیستم قضایی هر کشور اهمیت بسزایی دارند. زیرا تمامی اسناد و مدارک با این نام ها شکل می گیرند. تغییر نام شناسنامه پیامدهایی را دارد که لازم است از قواعد قانونی آن مطلع شوید. تغییر اسم شناسنامه و یا اصلاحات مورد نظر در نام و نام خانوادگی به راحتی امکان پذیر نیست. چرا که انجام این کار قواعد و شرایطی دارد و داشتن اطلاعات درباره شرایط تغییر نام نیز برای افرادی که میخواهند تغییر در نام شناسنامه ای خود ایجاد کنند لازم و ضروری است.


ارتباط با وکیل تغییر نام


دستورالعمل تغییر نام

برای تغییر نام به مدارک و مراحل زیر نیاز است:

  • تکمیل فرم درخواست تغییر نام
  • پرداخت هزینه بر طبق تعرفه
  • ارائه شناسنامه و سایر مدارک شناسایی و کپی آن‌ها

هزینه تغییر نام در شناسنامه 1402

هزینه تغییر نام کوچک و هزینه تغییر اسم شناسنامه جز دعاوی غیرمالی محسوب می‌شود. برای تعیین دقیق شرایط تغییر نام خانوادگی و تغییر نام ثبت احوال بهتر است با مشاوران حقوقی تماس بگیرید تا از مقررات و قیمت حق‌ الوکاله تغییر نام اطلاع حاصل نمایید.

قوانین و شرایط تغییر نام افراد حقیقی

انسان آزاد آفریده شده و بدیهی است که حق داشته باشد نامی که از طریق آن با دیگران در تماس است را خودش را انتخاب کند. اسامی همه توسط والدین انتخاب می‌شود در حالی که ممکن است یک فرد بزرگسال از نامی که برایش انتخاب شده (به هر دلیلی) رضایت نداشته باشد و ترجیح دهد که نام خود را تغییر دهد.

در اغلب کشورها از جمله ایران، قوانین و شرایط تغییر نام و نام خانوادگی تسهیل شده است تا این امکان برای کسانی که از نام خودشان رضایت ندارند با سهولت بیشتری امکان‌پذیر باشد.

بر اساس ماده 20 قانون ثبت احوال (با توجه به تبصره‌های آن)، هر فردی می‌تواند با ارائه مدارک شناسایی به ادارات ثبت‌احوال و پرداخت هزینه‌های مربوطه، دادخواستی مبنی بر تغییر نام و نام خانوادگی خود تسلیم نماید. در صورتی که این درخواست با قوانین و شرایط تغییر نام ثبت احوال مغایرتی نداشته باشد، اصلاحات لازم در شناسنامه فرد ثبت خواهد شد. در صورتی که درخواست توسط اداره ثبت‌احوال رد شود، فرد متقاضی می‌تواند موضوع را در هیئت‌های حل اختلاف مربوطه مطرح نماید.

ثبت احوال معمولاً با درخواست هایی در بدو امر موافقت می‌کند که تشخیص دهد نام یا نام خانوادگی دارای الفاظی ناشایست و خارج عرف و غیرمرسوم است، اما امروزه بسیاری از درخواست‌های تغییر نام صرفاً به دلایل شخصی و سلیقگی است. بنابراین نیاز به مشاوره با متخصص بیش از پیش احساس می‌شود. در چنین مواردی اداره ثبت‌احوال صرفاً بر اساس رای دادگاه نسبت به تغییر نام متقاضی اقدام خواهد کرد. بنابراین در اینگونه موارد، درخواست تغییر نام باید در دادگاه صالحه طرح شود. بنابراین در مواردی که ثبت احوال با تغییر نام اشخاص حقیقی یا حقوقی مخالفت کند، با طرح دعوی در دادگاه می‌توان مشکل را برطرف نمود.

مدارک لازم برای تغییر اسم شناسنامه

همان‌گونه که پیش‌تر نیز اشاره کردیم، در بدو امر، درخواست تغییر نام ثبت احوال می‌بایست با مشورت متخصص و از طریق دفاتر خدمات قضایی ثبت گردیده و به دادگاه ارسال شود. در این دادخواست، اداره ثبت اسناد کشور به عنوان خوانده پرونده مورد خطاب قرار می‌گیرد. در این مرحله، مدارک تشخیص هویت ضمیمه پرونده خواهد شد. به عنوان مثال، مدارکی که نشان دهد شما در کودکی و یا توسط آشنایان با نام دیگری غیر از آنچه که در شناسنامه هست شناخته می‌شوید (این امر یکی از شواهد و دلایلی است که می‌تواند تاثیر مثبتی بر رای دادگاه در موافقت با تغییر نام شما داشته باشد).

در همین دادخواست، نام جدیدی که مد نظر دارید نیز باید ذکر شود تا توسط دادگاه مورد بررسی قرار گیرد. در صورتی که دادگاه با این دادخواست موافقت کند، شناسنامه دیگری با این نام برای شما صادر خواهد شد.

بنابراین، منطقی است که پیش از تدوین دادخواست، حتماً با یک متخصص تغییر اسم کارآموزده که قبلاً پرونده‌های مشابهی را در این زمینه پیگیری نموده است مشورت کنید. تنظیم دادخواست در واقع مهمترین مرحله این فرآیند به شمار می‌رود و می‌تواند مسیر پیگیری‌های آینده را مشخص کند. البته بسیاری از مراکز حقوقی که خدمات وکالت را ارائه می‌دهند می‌توانند صفر تا صد کار را از سوی موکل خود انجام دهند و از این طریق در وقت و انرژی که موکل باید برای این کار صرف کند صرفه‌جویی نمایند. برای ارتباط با متخصص تعويض اسم در شناسنامه و استفاده از خدمات حقوقی در این زمینه با ما تماس حاصل فرمایید.

شرایط تغییر نام برای بار دوم

اگر تغییر نام برای بار اول باشد برای اثبات در دادگاه به استشهادیه و حضور شهود در دادگاه نیاز است. افراد برای تغییر نام باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشند و اگر شخصی زیر ۱۸ سال قصد تغییر نام داشته باشد، باید ابتدا درخواست خود را به دفتر خدمات الکترونیک قضایی تقدیم کند و امکان پیگیری آن از طریق سازمان ثبت احوال وجود ندارد.

اگر شخصی بخواهد به دلیل تغییر جنسیت نام خود را تغییر دهد، رسیدگی به دادخواست او از طریق دادگاه خانواده صورت می‌گیرد. علاوه بر این لازم به ذکر است که سرپرست قانونی برای افراد صغیر و محجور با ارائه مدارک و پدر یا جد پدری با شناسنامه برای فرزندان خود در صورتیکه زیر ۱۸ سال سن داشته باشند، می‌توانند جهت تغییر نام افراد تحت نظر خود اقدام نمایند


بیشتر بخوانید: بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران کیست؟


شرایط تغییر نام های مذهبی

معمولا در برابر تغییر نام‌های مذهبی مقاومت وجود دارد.

تغییر نام غیرمذهبی به مذهبی مساله‌ای ندارد اما اگر شخصی نام مذهبی داشته باشد، تغییر آن با مخالفت روبرو می‌شود و چندان ساده نیست. بنابراین تغییر نام‌های دینی و مذهبی ممنوع است. اگر کسی نام دینی داشته باشد و بخواهد آن را تغییر دهد، باید به دادگاه امور حسبی دادخواست تقدیم نماید.

در نهایت دادگاه بعد از بررسی درخواست فرد، رای خود را صادر می‌کند.

بر طبق مقررات مربوط به اسامی پیشنهادی ثبت احوال برای تغییر نام، امکان تغییر نام‌های محمد، علی، حسن، حسین، زهرا و فاطمه وجود ندارد. و افرادی که این نام‌ها را دارند تنها در صورتیکه نام والدین یا خواهر و برادرشان مشابه باشد، می‌توانند نام مناسب و مذهبی دیگری را برگزینند.

اگر درخواست تغییر نام فرد توسط سازمان ثبت احوال مورد موافقت قرار نگیرد، مراتب به صورت کتبی به متقاضی ابلاغ می‌گردد. اگر فرد همچنان به تغییر نام اصرار داشته باشد، باید از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی درخواست خود را با عنایت به مخالفت سازمان ثبت احوال، در مراجع قضایی ثبت کند. در این حالت، پرونده فرد متقاضی به عنوان خواهان و سازمان ثبت احوال به عنوان خوانده در دادگاه بررسی می‌شود و قاضی با در نظر گرفتن دفاعیات هر دو طرف، رای نهایی را صادر می‌کند.

شرایط تغییر نام

در نهایت ذکر این نکته ضروری است که هر فردی که قصد تغییر نام خود را دارد باید به مشکلات بعد از تغییر نام نیز فکر کند. در برخی موارد ممکن است پیگیری امور اداری با مشکل مواجه شود و میان مدارک فرد تعارض ایجاد گردد که اصلاح همه این مدارک و اسناد به صرف هزینه و وقت فراوان نیاز دارد.

سوالات متداول

شرایط تغییر نام چیست؟

1- سن بالای 18 سال 2- افراد کمتر 18 سال دارای رشد حکم و یا همرایی پدر و یا جد پدری 3- سرپرست قانونی برای افراد صغیر و محجور

چه مدارکی برای تغییر اسم شناسنامه لازم است؟

ارائه مدارک شناسایی اعم از اصل شناسنامه و دو عدد کپی از آن، تکمیل فرم درخواست تغییر اسم شناسنامه

4.6/5 - (27 امتیاز)

مقالات مرتبط

48 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • هزینه تغییر نام کوچک چقدر است؟

    پاسخ
  • سلام. آیا تغییر نامی که از لحاظ قانونی ایرادی نداره، میتونه صرفاً بخاطر نپسندیدن نام باشه؟

    پاسخ
  • با سلام من اسم شناسنامه ایم فاطمه اس ولی از بچگی خانواده یاسمن صدام زدن،خودم اسم یاسمن رو دوس دارم. با توجه با اینکه اسم شناسنامه ایم مذهبیه،آیا امکان تغییرش به یاسمن هست؟

    پاسخ
    • گروه وکلای هوداد
      ۱۴۰۱/۰۷/۲۷ ۱۰:۰۱

      سلام، لطفا با شماره های روی سایت تماس حاصل نمایید.

      پاسخ
      • سلام.من یکبار اسمم رو به هانا تغییر دادم و الان بسیار پشیمانم. چون این اسم مناسب سن من نیست۴۲ سالمه.شناسنامه رو گرفتم ولی هنوز کارت ملی و گواهینامه و مدارک بچه ها با همون اسم قبلی من هست. ایا امکان داره بتونم به اسم قبلم برگردانم؟
        ثبت احوال موافقت نکرد ،شنیدم از طریق دادگاه هم نمیشه کاری کرد

        پاسخ
        • چرا فک میکنید مناسب سنتون نیست، کسی هم که اسمش هانا باشه و کم سنتر، بالاخره یه روزی ۴۲، یا ۵۰ سالع میشه،پس باید اسمشو تغییر بده؟!!
          هانا خیلی زیباست، و واقعا ربطی به سن و سال نداره عزیزم، به حرف مردم اهمیت ندید…

          پاسخ
          • سلام خدا قوت
            بنده اسمم در شناسنامه سمیه هست، ولی موقع اذان خوندن در گوشم اسمم رو دلارام خوندن، در واقع الان دو اسمه هستم و این آزار دهنده هست
            از طرفی اسم سمیه بخاطر آقای ساسی مانکن سر زبان همه افتاده و همه من و مسخره میکنن امکانش هست اسمم و به اسم خودم تغییر بدم؟
            ودر ضمن دبیرم هستم

          • گروه وکلای هوداد
            ۱۴۰۱/۱۰/۲۰ ۰۱:۳۰

            سلام
            بله میتوانید به دادگاه دادخواست تغییر نام بدهید دلایلتون خوبه

          • سلام وقتتون بخیر ببخشید من اسم پسرم و گذاشتم علی آصف وخیییلی پشیمونم میدونم اسم ائمه هم عوض نمیکنن ولی آیا موافقت میکنن که آصف بردارم امیر به علی اضاف کنم؟ ممنونم

          • گروه وکلای هوداد
            ۱۴۰۱/۱۱/۱۹ ۰۸:۴۴

            سلام
            بله حتما
            دو اسمی به راحتی به یک اسم تبدیل میشه

        • خوب

          پاسخ
        • اسم من رقیه هستش، می‌تونم به بهار تغییرش بدم؟ فراوونی اسم رقیه خیلی کمه، متولد ۸۰ هستم.

          پاسخ
          • گروه وکلای هوداد
            ۱۴۰۱/۱۰/۰۹ ۱۸:۲۱

            سلام
            سخت گیری برای تغییر نام در دادگاه ها کم شده است به نظر ما موفق میشوید

  • سلام اسم های ترکیبی مثل: علیرضا رو میشه عوض کرد

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر. تغییر اسم هانیه به هانا بدون مراجعه به دادگاه و صرفا فقط از طریق اداره ثبت احوال، امکان پذیره؟

    پاسخ
  • سلام من متولد دی 84 هستم.یعنی باید دی ماه سال 1402 هم بگذره که 18سالم کامل بشه بعد میتونم اسمم رو عوض کنم؟
    آخه برای تغییر اسمم اقدام کردم گفتن این قانون که از طریق پدر میشه اسم زیر 18سال رو تغییر داد برداشته شده و باید 18سالت بشه و خودت اقدام کنی

    پاسخ
  • سلام برای تغییر. اسم باید اول بریم کجا

    پاسخ
  • سلام من تو شناسنامه اسمم کبری هستش ولی کسی منو ب این اسم نمیشناسه…چون از بدو تولد عارفه صدام زدن..میتونم تغییر بدم؟؟

    پاسخ
  • سلام من تو شناسنامه اسمم کبری هستش ولی کسی منو ب این اسم نمیشناسه…چون از بدو تولد عارفه صدام زدن..میتونم تغییر بدم؟؟

    پاسخ
  • سلام من بخوام اسمم رو عوض کنم برای مدارکم باید چ کار کنم؟ سند ماشین به نامم دارم و در حال اقدام برای گرفتن سند برای خونه‌ هم هستم با ندارک قبل . باید اصلاح کنم؟ مدارک تحصیلی چی؟
    و اینکه گفتند اسمم مذهبی است نمبشه تغییرش داد باید از طریق دادگاه اقدام کنم اگر رد شد میتونم بعد به نازنین زهرا تغییرش بدم؟

    پاسخ
  • سلام اسم من محمد جعفر است

    میخواهم درصورت امکان جعفر آخر آن را حذف کنم

    همه به دلیل قدیمی بودن اسم
    هم به دلیل تمسخر

    میخواستم ببینم امکان پذیر هست و شرایطش چجوره

    پاسخ
  • سلام من اسمم نورالله هست آیا برای تغییر نام مشکلی ندارم

    پاسخ
  • سلام اسم من شهاب است و چون روحانی هستم اسمم با کسوتم همخوانی نداره اگه بخوام شهاب الدین بذارم موافقت می کنند؟

    پاسخ
  • سلام اسم من عصمت هست میتونم به نسترن تغییر بدم !

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید من اسمم محمد مهدی هست میتونم به رایان تغییرش بدم؟

    پاسخ
  • سلام اسم من حسین هست میتونم به امیرحسین تغییرش بدم؟

    پاسخ
  • سلام . اسم من زهرا هست و میخوام تغییرش بدم به رها.
    هم اینکه اسم دختر عموم هم زهراس و هم اینکه رهارو بیشتر دوست دارم.
    امکان تغییر هست؟

    پاسخ
  • سلام و درود
    من اسمم احسان هستش فامیل نزدیکمونم هم اسم منه و کلا تو کار خلافه خیلی وقتا با من اشتباه می‌گیرنش میتونم اسممو به رایان تغییر بدم
    ممنون

    پاسخ
  • سلام
    اسم دختر من معصومه هست به خاطر اینکه اسم خواهربزرگترش مهشید هست اصرارداردبه مهشاد تغییر دهد ثبت احوال موافقت نکرد چه کار میتوانم بکنم لطفا راهنمایی کنید.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست