تغییر اسم شناسنامه و یا نام خانوادگی یکی از دغدغه های بسیاری از ما شده است. با توجه به درخواست های بسیاری که افراد در خصوص تغییر نام شناسنامه دارند معمولا به درخواست اشخاص معدودی ترتیب اثر داده می شود و عده کمی هستند که موفق به تغییر نام خود می شوند. چرا که نام ها اصلی ترین نشانه برای یافتن اطلاعات و برقراری ارتباط در تمام جوامع می باشند. برخی از افراد خواهان تغییر کلی نام و برخی دیگر نیز خواهان اصلاح اسم شناسنامه ای خود هستید. انجام مراحل تغییر نام در ثبت احوال پیچیده و طولانی می باشد.
نامها در سیستم قضایی هر کشور اهمیت بسزایی دارند. زیرا تمامی اسناد و مدارک با این نام ها شکل می گیرند. تغییر نام شناسنامه پیامدهایی را دارد که لازم است از قواعد قانونی آن مطلع شوید. تغییر اسم شناسنامه و یا اصلاحات مورد نظر در نام و نام خانوادگی به راحتی امکان پذیر نیست. چرا که انجام این کار قواعد و شرایطی دارد و داشتن اطلاعات درباره شرایط تغییر نام نیز برای افرادی که میخواهند تغییر در نام شناسنامه ای خود ایجاد کنند لازم و ضروری است.
دستورالعمل تغییر نام
برای تغییر نام به مدارک و مراحل زیر نیاز است:
- تکمیل فرم درخواست تغییر نام
- پرداخت هزینه بر طبق تعرفه
- ارائه شناسنامه و سایر مدارک شناسایی و کپی آنها
هزینه تغییر نام در شناسنامه 1401
هزینه تغییر نام کوچک و هزینه تغییر اسم شناسنامه جز دعاوی غیرمالی محسوب میشود. برای تعیین دقیق شرایط تغییر نام خانوادگی و تغییر نام ثبت احوال بهتر است با مشاوران حقوقی تماس بگیرید تا از مقررات و قیمت حق الوکاله تغییر نام اطلاع حاصل نمایید.
قوانین و شرایط تغییر نام افراد حقیقی
انسان آزاد آفریده شده و بدیهی است که حق داشته باشد نامی که از طریق آن با دیگران در تماس است را خودش را انتخاب کند. اسامی همه توسط والدین انتخاب میشود در حالی که ممکن است یک فرد بزرگسال از نامی که برایش انتخاب شده (به هر دلیلی) رضایت نداشته باشد و ترجیح دهد که نام خود را تغییر دهد.
در اغلب کشورها از جمله ایران، قوانین و شرایط تغییر نام و نام خانوادگی تسهیل شده است تا این امکان برای کسانی که از نام خودشان رضایت ندارند با سهولت بیشتری امکانپذیر باشد.
بر اساس ماده 20 قانون ثبت احوال (با توجه به تبصرههای آن)، هر فردی میتواند با ارائه مدارک شناسایی به ادارات ثبتاحوال و پرداخت هزینههای مربوطه، دادخواستی مبنی بر تغییر نام و نام خانوادگی خود تسلیم نماید. در صورتی که این درخواست با قوانین و شرایط تغییر نام ثبت احوال مغایرتی نداشته باشد، اصلاحات لازم در شناسنامه فرد ثبت خواهد شد. در صورتی که درخواست توسط اداره ثبتاحوال رد شود، فرد متقاضی میتواند موضوع را در هیئتهای حل اختلاف مربوطه مطرح نماید.
ثبت احوال معمولاً با درخواست هایی در بدو امر موافقت میکند که تشخیص دهد نام یا نام خانوادگی دارای الفاظی ناشایست و خارج عرف و غیرمرسوم است، اما امروزه بسیاری از درخواستهای تغییر نام صرفاً به دلایل شخصی و سلیقگی است. بنابراین نیاز به مشاوره با متخصص بیش از پیش احساس میشود. در چنین مواردی اداره ثبتاحوال صرفاً بر اساس رای دادگاه نسبت به تغییر نام متقاضی اقدام خواهد کرد. بنابراین در اینگونه موارد، درخواست تغییر نام باید در دادگاه صالحه طرح شود. بنابراین در مواردی که ثبت احوال با تغییر نام اشخاص حقیقی یا حقوقی مخالفت کند، با طرح دعوی در دادگاه میتوان مشکل را برطرف نمود.
مدارک لازم برای تغییر اسم شناسنامه
همانگونه که پیشتر نیز اشاره کردیم، در بدو امر، درخواست تغییر نام ثبت احوال میبایست با مشورت متخصص و از طریق دفاتر خدمات قضایی ثبت گردیده و به دادگاه ارسال شود. در این دادخواست، اداره ثبت اسناد کشور به عنوان خوانده پرونده مورد خطاب قرار میگیرد. در این مرحله، مدارک تشخیص هویت ضمیمه پرونده خواهد شد. به عنوان مثال، مدارکی که نشان دهد شما در کودکی و یا توسط آشنایان با نام دیگری غیر از آنچه که در شناسنامه هست شناخته میشوید (این امر یکی از شواهد و دلایلی است که میتواند تاثیر مثبتی بر رای دادگاه در موافقت با تغییر نام شما داشته باشد).
در همین دادخواست، نام جدیدی که مد نظر دارید نیز باید ذکر شود تا توسط دادگاه مورد بررسی قرار گیرد. در صورتی که دادگاه با این دادخواست موافقت کند، شناسنامه دیگری با این نام برای شما صادر خواهد شد.
بنابراین، منطقی است که پیش از تدوین دادخواست، حتماً با یک متخصص تغییر اسم کارآموزده که قبلاً پروندههای مشابهی را در این زمینه پیگیری نموده است مشورت کنید. تنظیم دادخواست در واقع مهمترین مرحله این فرآیند به شمار میرود و میتواند مسیر پیگیریهای آینده را مشخص کند. البته بسیاری از مراکز حقوقی که خدمات وکالت را ارائه میدهند میتوانند صفر تا صد کار را از سوی موکل خود انجام دهند و از این طریق در وقت و انرژی که موکل باید برای این کار صرف کند صرفهجویی نمایند. برای ارتباط با متخصص تعويض اسم در شناسنامه و استفاده از خدمات حقوقی در این زمینه با ما تماس حاصل فرمایید.
شرایط تغییر نام برای بار دوم
اگر تغییر نام برای بار اول باشد برای اثبات در دادگاه به استشهادیه و حضور شهود در دادگاه نیاز است. افراد برای تغییر نام باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشند و اگر شخصی زیر ۱۸ سال قصد تغییر نام داشته باشد، باید ابتدا درخواست خود را به دفتر خدمات الکترونیک قضایی تقدیم کند و امکان پیگیری آن از طریق سازمان ثبت احوال وجود ندارد.
اگر شخصی بخواهد به دلیل تغییر جنسیت نام خود را تغییر دهد، رسیدگی به دادخواست او از طریق دادگاه خانواده صورت میگیرد. علاوه بر این لازم به ذکر است که سرپرست قانونی برای افراد صغیر و محجور با ارائه مدارک و پدر یا جد پدری با شناسنامه برای فرزندان خود در صورتیکه زیر ۱۸ سال سن داشته باشند، میتوانند جهت تغییر نام افراد تحت نظر خود اقدام نمایند
شرایط تغییر نام های مذهبی
معمولا در برابر تغییر نامهای مذهبی مقاومت وجود دارد.
تغییر نام غیرمذهبی به مذهبی مسالهای ندارد اما اگر شخصی نام مذهبی داشته باشد، تغییر آن با مخالفت روبرو میشود و چندان ساده نیست. بنابراین تغییر نامهای دینی و مذهبی ممنوع است. اگر کسی نام دینی داشته باشد و بخواهد آن را تغییر دهد، باید به دادگاه امور حسبی دادخواست تقدیم نماید.
در نهایت دادگاه بعد از بررسی درخواست فرد، رای خود را صادر میکند.
بر طبق مقررات مربوط به اسامی پیشنهادی ثبت احوال برای تغییر نام، امکان تغییر نامهای محمد، علی، حسن، حسین، زهرا و فاطمه وجود ندارد. و افرادی که این نامها را دارند تنها در صورتیکه نام والدین یا خواهر و برادرشان مشابه باشد، میتوانند نام مناسب و مذهبی دیگری را برگزینند.
اگر درخواست تغییر نام فرد توسط سازمان ثبت احوال مورد موافقت قرار نگیرد، مراتب به صورت کتبی به متقاضی ابلاغ میگردد. اگر فرد همچنان به تغییر نام اصرار داشته باشد، باید از طریق دفتر خدمات الکترونیک قضایی درخواست خود را با عنایت به مخالفت سازمان ثبت احوال، در مراجع قضایی ثبت کند. در این حالت، پرونده فرد متقاضی به عنوان خواهان و سازمان ثبت احوال به عنوان خوانده در دادگاه بررسی میشود و قاضی با در نظر گرفتن دفاعیات هر دو طرف، رای نهایی را صادر میکند.
در نهایت ذکر این نکته ضروری است که هر فردی که قصد تغییر نام خود را دارد باید به مشکلات بعد از تغییر نام نیز فکر کند. در برخی موارد ممکن است پیگیری امور اداری با مشکل مواجه شود و میان مدارک فرد تعارض ایجاد گردد که اصلاح همه این مدارک و اسناد به صرف هزینه و وقت فراوان نیاز دارد. برای انجام خرچه بهتر روند مربوط به کلیه دعاوی مانند تغییر اسم شناسامه و طلاق توافقی و … بهتر آن است که از متخصص این کار یعنی وکیل طلاق توافقی و وکیل تغییر اسم کمک بگیریم.
سوالات متداول
شرایط تغییر نام چیست؟
1- سن بالای 18 سال 2- افراد کمتر 18 سال دارای رشد حکم و یا همرایی پدر و یا جد پدری 3- سرپرست قانونی برای افراد صغیر و محجور
چه مدارکی برای تغییر اسم شناسنامه لازم است؟
ارائه مدارک شناسایی اعم از اصل شناسنامه و دو عدد کپی از آن، تکمیل فرم درخواست تغییر اسم شناسنامه
1 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
هزینه تغییر نام کوچک چقدر است؟